Ο πιο βαρύς χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας εκτιμάται ότι θα είναι ο εφετινός για τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Ήδη από τις 22 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί αρκετές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές, ενώ οι θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι πιο χαμηλές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνους που επικράτησαν τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, οι οποίοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είχαν πολλά χιόνια, ούτε πολύ κρύο.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, εφέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική Όπως αναφέρουν αρκετοί Ευρωπαίοι μετεωρολόγοι, εφέτος φαίνεται να είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική. Οι αντικυκλώνες θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έτσι όλα τα συστήματα και το κρύο από τη βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Χρονιές όπως το 1988, το 2001, το 2002, το 2004 και το 2008 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο, ωστόσο το 1988, το 2001 και το 2004 τα φαινόμενα μέσα στον χειμώνα ήταν ακραία και ασυνήθιστα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιος ανοιξιάτικη “απόψυξη” ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν από τις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο» σημειώνει ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ. Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που κάνουν ολοένα και εντονότερα την παρουσία τους το τελευταίο διάστημα ενδεχομένως να συνδέονται με την ανθρώπινη παρέμβαση και την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως έχει προειδοποιήσει και πρόσφατη έκθεση για την κλιματική αλλαγή, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (AMS).

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ

Η έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις στο κλίμα της Γης τις επόμενες δεκαετίες, το οποίο σε τίποτα δεν θα θυμίζει τα τωρινά δεδομένα. Ειδικότερα, η μελέτη κάνει λόγο για πολύ πιο θερμούς θερινούς μήνες και για εμφανώς πιο ψυχρούς χειμερινούς.

Δείτε τον πίνακα πρόγνωσης των κλιματικών αλλαγών έως το 2100:

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας:


 
Τα κύρια συμπεράσματα για τις μελλοντικές τάσεις, στα οποία έχει καταλήξει ειδική έκθεση για τη Διαχείριση των Κινδύνων από Ακραία Φαινόμενα και Καταστροφές με στόχο την Προώθηση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, περιλαμβάνουν:

– την «πιθανότητα» (ποσοστό βεβαιότητας 66%-100%) πιο συχνών περιόδων ξηρασίας στην περιοχή της Μεσογείου, την Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, τη βορειοανατολική Βραζιλία και τη νότια Αφρική

– τη «σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα» (ποσοστό 99%-100%) ότι η συχνότητα και η ένταση των ημερών με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, σε πλανητική κλίμακα

– τη «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90%-100%) ότι η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των περιόδων με υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χερσαίες περιοχές του πλανήτη

– την «πιθανότητα» (ποσοστό 66%-100%) αύξησης των μεγίστων θερμοκρασιών έως και 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 και κατά 5 βαθμούς έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές του προηγούμενου

– την «πιθανότητα» (ποσοστό 66%-100%) αύξησης των ισχυρών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα στους τροπικούς κύκλους και στα μεγάλα υψόμετρα

– τη «μεγάλη πιθανότητα» (ποσοστό 90%-100%) ότι η άνοδος της στάθμης και η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών θα ενισχύσουν την καταστροφική ισχύ των κυκλώνων

– τέλος, ότι η τήξη των παγετώνων και του αενάως παγωμένου εδάφους καθώς και οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις θα προκαλέσουν περισσότερες καθιζήσεις του εδάφους.

Ψύχος τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο

Σημειώνεται ότι στη Σιβηρία εφέτος, έπειτα από πολλά χρόνια, επικρατεί ήδη αυτήν την εποχή ψύχος με θερμοκρασίες ακόμα και -30oC. Το ψύχος αυτό αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας τόσο μέσα στον Νοέμβριο όσο και στον Δεκέμβριο.

Πρόγνωση καιρού για το 2014-2015

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μερομήνια, ο καιρός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Νοέμβριος 2014

  • 1-5 Νοεμβρίου: Με πολλές βροχές ξεκίνησε ο μήνας και κανονικές για την εποχή θερμοκρασιακές τιμές, βελτίωση του καιρού από τις 5 Νοέμβρη.
  • 6-15 Νοεμβρίου: Καλός θα είναι ο καιρός από τις 6 έως τις 7-8 του μήνα, φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Από τις 9 του μηνός θα έχουμε την πρώτη ψυχρή εισβολή για αυτήν τη σεζόν από τα βόρεια με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και πολλές βροχές, ενώ ίσως πέσουν τα πρώτα χιόνια στις κορυφές των βουνών του λεκανοπεδίου. Αυτή η εισβολή θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 13-14 του μηνός. Βελτίωση του καιρού αλλά διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών από τις 14-15.
  • 16-25 Νοεμβρίου: Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, γενικά αίθριος καιρός μέχρι τις 16-19. Από τις 19 αναμένονται πολλές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού, βροχερός καιρός έως τις 22 και στη συνέχεια βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας.
  • 26-30 Νοεμβρίου: Αίθριος καιρός μέχρι τις 28-29 του μήνα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τις φυσιολογικές τιμές, ενώ από το τέλος του μήνα αναμένεται επιδείνωση με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, πολλές βροχές και ίσως λίγα χιόνια στις κορυφές των βουνών.

Δεκέμβριος 2014

  • 1-5 Δεκεμβρίου: Ιδιαίτερα βροχερός θα ξεκινήσει ο μήνας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τις 5 του μηνός.
  • 5-15 Δεκεμβρίου: Από τις 5-6 αρκετά καλός καιρός με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αίθριος καιρός.
  • Από τις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού με πολλές βροχές και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 9-10 του μήνα. Εν συνεχεία αναμένεται σύντομη βελτίωση του καιρού μέχρι τις 13-15 αλλά με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες.
  • 16-25 Δεκεμβρίου: Ψυχρή εισβολή αναμένεται από τις 16 με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα, κυρίως στα βόρεια. Το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 19. Βελτίωση του καιρού στη συνέχεια, χωρίς βροχές έως τα Χριστούγεννα, οι χαμηλές θερμοκρασίες όμως θα διατηρηθούν.
  • 26-31 Δεκεμβρίου: Καλός θα είναι ο καιρός στις 26-27, αλλά στις 28-31 αναμένονται βροχές και κρύο.

Ιανουάριος 2015

  • 1-5 Ιανουαρίου: Πολύ καλός και αίθριος καιρός με σχετική ζέστη για την εποχή μέχρι τις 3. Από τις 4 χαλάει το σκηνικό του καιρού, με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, ίσως και κάποια χιόνια στα ορεινά.
  • 6-15 Ιανουαρίου: Καλός ο καιρός στις 7-9 του μήνα, ενώ από τις 10-12 αναμένονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. Στις 13-15 ο καιρός θα είναι πολύ κρύος αλλά αίθριος χωρίς βροχές.
  • 16-25 Ιανουαρίου: Καλός θα είναι ο καιρός μέχρι τις 18, στη συνέχεια πτώση της θερμοκρασίας και βροχές με κάποια χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση του καιρού μέχρι τις 24. Στις 25 αναμένεται επιδείνωση, με βροχές και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας.
  • 26-31 Ιανουαρίου: Βροχερός καιρός στις 26. Στις 27 αναμένεται βελτίωση. Στις 28 προβλέπεται μεγάλη επιδείνωση του καιρού, ίσως ο πρώτος ουσιαστικός χιονιάς για την Αττική με χιόνια μέχρι τα πεδινά. Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να είναι αρκετά ισχυρό και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 30 του μήνα.

Φεβρουάριος 2015

  • 1-5 Φεβρουαρίου: Αλλεπάλληλα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας την 1η του μήνα και στις 3-4, με χιόνια μέχρι και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ενώ χιονοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν και ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής (να σημειωθεί ότι η προγνωσιμότητα είναι αρκετά δύσκολη για αυτό το διάστημα).
  • 6-15 Φεβρουαρίου: Ψυχρό μοτίβο αλλά χωρίς βροχές μέχρι τις 10 του μηνός. Στις 10-12 προβλέπονται πολλές βροχές. Ομαλά θα κυλήσει ο καιρός μέχρι τις 15.
  • 16-25 Φεβρουαρίου: Καμία αξιόλογη μεταβολή μέχρι τις 23, φυσιολογικές για την εποχή τιμές. Βροχές αναμένονται στις 23-25 του μηνός.
  • 26-28 Φεβρουαρίου: Βροχές στις 26-27 με χιόνια στα ορεινά και αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Βελτίωση στις 28.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης