Ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά για τον αφρικανικό ρινόκερο. Σύμφωνα με έρευνα του CNN, κατά την περίοδο 2013-2014, περισσότεροι από 1.000 μαύροι ρινόκεροι σκοτώθηκαν από λαθρόθηρες στη Νότια Αφρική. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των ρινόκερων στην περιοχή είναι 5.000. Από το 1960 μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός των μαύρων ρινόκερων έχει μειωθεί κατά 97.6%.

Όσον αφορά στους λευκούς ρινόκερους, τα στατιστικά είναι ευοίωνα. Το είδος σώθηκε -χάρη σε δράσεις φιλοζωικών σωματείων- από την εξάλειψή του και σήμερα καταμετρώνται 20.000 λευκοί ρινόκεροι στην Αφρική. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος συνεχίζει να υφίσταται καθώς το κέρατο του ρινόκερου είναι περιζήτητο στην αφρικανική μαύρη αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας ρινόκερος σκοτώνεται κάθε επτά ώρες. Αν στην αφρική αναφέρει κάπου έστω και τη λέξη “ρινόκερος” όλοι κουνούν το κεφάλι του με στεναχώρια» δηλώνει ο Ντέρεκ Τζούμπερ, ιδρυτής του φιλοζωικού σωματείου «Ρινόκεροι Χωρίς Σύνορα» που αποσκοπεί στην προστασία του ζώου που αποτελεί σύμβολο της Αφρικής.

Το 2015, το σωματείο προγραμματίζει να μετακινείσαι 100 ρινόκερους από την χώρα στην Μποτσουάνα, χώρα που έχει μικρότερο ποσοστό λαθροθηρίας. «Είναι προτιμότερο ο πληθυσμός τους να είναι διάσπαρτος παρά συγκτεντρωμένος σε ένα σημείο. Απο οικολογικής αλλά και βιολογικής πλευράς. Εαν υπάρχει επίσης ένα καταστροφικό γεγονός σε ένα σημείο, δεν θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε όλο τον πηλθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης