Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τη Δευτέρα 22/8/2016 και ώρα 10:00 π.μ. έθεσε το ΥΠΕΝ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός Περιοχής Λευκά όρη και Παράκτια Ζώνη ως Εθνικό Πάρκο».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η περιοχή των Λευκών Ορέων στο νομό Χανίων, τεκμηριωμένα αποτελείται από ένα πλήθος στοιχείων με μοναδικά χαρακτηριστικά το καθένα, σχηματίζοντας συνολικά μία περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους και μεγάλης οικολογικής αξίας – τα δε στοιχεία της βιοποικιλότητάς του, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση, το καθιστούν μοναδικό για πολλούς λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, καλεί όλους τους πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν στη εν λόγω δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, καθώς οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εξεταστούν και θα συμβάλουν στην οριστική διαμόρφωση του σχεδίου Π.Δ..

Ειδικότερα, σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, πρότεινε τον χαρακτηρισμό της εν λόγω περιοχής, ως Εθνικού Πάρκου, καθώς έτσι «χαρακτηρίζονται περιοχές μεγάλης έκτασης, που είτε λόγω της θέσης τους, είτε λόγω της εξέχουσας οικολογικής ή άλλης φυσικής σπουδαιότητάς τους, θεωρούνται ως σημαντικές σε εθνικό επίπεδο».

Σημειώνεται πως η περιοχή, ανήκει στο δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (Biosphere reserve), περιοχών δηλαδή που χαρακτηρίζονται έτσι από το πρόγραμμα «’Ανθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO (Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).Το φαράγγι της Σαμαριάς και ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου, είναι οι μοναδικές προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδος που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο MAB (πρόγραμμα ‘Ανθρωπος και Βιόσφαιρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιογενετικών Αποθεμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς επίσης και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

Η δημόσια διαβούλευση βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/minenv/?p=7485.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης