Εξοικονομήστε ενέργεια στο σπίτι σας με 7 απλά βήματα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012, 21:07
Εξοικονομήστε ενέργεια στο σπίτι σας με 7 απλά βήματα
Τα περισσότερα νοικοκυριά μπορούν να χαρακτηριστούν «μη αποδοτικά» σε όρους εξοικονόμησης και κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο, αρκούν μερικές αλλαγές για να κάνετε το σπίτι σας πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον και παράλληλα να εξοινομήσετε χρήματα!

Εκτός από τα μεγάλα, αλλά και κοστοβόρα έργα που καθιστούν ένα σπίτι «πράσινο», υπάρχουν απλά βήματα, με μικρό κόστος, που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτιάξετε ένα οικολογικό νοικοκυριό και να μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων υπηρεσιών.

Ακολουθούν επτά χρήσιμα βήματα:

Βήμα 1. Χρησιμοποιήστε φίλτρα νερού

Η ενέργεια που καταναλώνεται για την εμφιάλωση και μεταφορά του νερού στα σημεία διανομής είναι τεράστια. Ακόμα και κατά την ανακύκλωση των πλαστικών φιαλών καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Μια εναλλακτική για καθαρό νερό είναι η τοποθέτηση ειδικού φίλτρου στη βρύση.

Βήμα 2. Αντικαταστήστε παλιές λάμπες

Το 10% της ενεργειακής κατανάλωσης σε ένα σπίτι οφείλεται στο φωτισμό. Μπορείτε να περιορίσετε το ποσοστό αυτό αγοράζοντας λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Κοστίζουν περισσότερο, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Βήμα 3. Εγκαταστήστε αποδοτικές τουαλέτες

Αγοράστε καινούργιο καζανάκι το οποίος καταναλώνει λιγότερο νερό από τα συμβατικά. Μάθετε επίσης για την τουαλέτα που παράγει ενέργεια από τα περιττώματα.

Βήμα 4. Ρυθμίστε ή αντικαταστήστε τον καυστήρα ή/και το κλιματιστικό σας


Πρόκειται για τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές σε ένα σπίτι. Η αντικατάσταση παλαιών με νέες συσκευές, κατάλληλες για την επιφάνεια του σπιτιού, αλλά και η τοποθέτηση θερμοστάτη μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή κατανάλωση.

Βήμα 5. Ελέγξτε τη μόνωση


Η μόνωση του σπιτιού μπορεί να σας βοηθήσει να το διατηρήσετε θερμό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι μειώνοντας τη χρήση του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού.

Βήμα 6. Αντικαταστήστε το ψυγείο σας


Το ψυγείο λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο. Ένα νέο ψυγείο υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορεί να συμβάλλει σε σημαντική μείωση των λογαριασμών σας. Βάλτε το παλιό ψυγείο στην αποθήκη και μετατρέψτε το σε βοηθητικό αποθηκευτικό χώρο.

Βήμα 7. Αλλάξτε παλιές πόρτες και παράθυρα


Μονώστε τα παλιά κουφώματα ή ακόμα καλύτερα αγοράστε νέα και εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012, 21:13