Εφιάλτης για ολόκληρο τον πλανήτη η καταστροφή του Αμαζονίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021, 11:51
Εφιάλτης για ολόκληρο τον πλανήτη η καταστροφή του Αμαζονίου

Κοιτώντας από τον ουρανό, ο Αμαζόνιος είναι μια απεραντοσύνη σε βαθύ πράσινο χρώμα, που διακόπτεται μόνο από γαλάζιους ποταμούς που τη διασχίζουν.

Μια ατέλειωτη απεραντοσύνη! Προς το παρόν...

Γιατί, αν συνεχίσεις την πτήση μέχρι τις παρυφές του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, ανακαλύπτεις γιγάντιες καφετιές ουλές, εκεί όπου η ζούγκλα έχει αποψιλωθεί και στη συνέχεια καεί, για να δοθεί χώρος σε δρόμους, στην εξόρυξη χρυσού, σε καλλιέργειες και κυρίως στα αγροκτήματα εκτροφής ζώων.

Είναι το περιβόητο τόξο της αποψίλωσης, που χαράζει μια ανοικτή πληγή κατά μήκος της Νότιας Αμερικής - μία καταστροφή εν εξελίξει για τον πλανήτη μας.

Μέχρι πρόσφατα, χάρη στην οργιώδη βλάστηση και στο θαύμα της φωτοσύνθεσης, η Αμαζονία απορροφούσε μεγάλο μέρος των εκπομπών άνθρακα από την ατμόσφαιρα της Γης, απομακρύνοντας τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής από το σημείο της μη επιστροφής.

Όμως, μελέτες δείχνουν ότι η Αμαζονία πλησιάζει το σημείο της κλιματικής ανατροπής - αυτό το κρίσιμο σημείο πέραν του οποίου η μεταβολή ενός οικοσυστήματος είναι αναπότρεπτη. Αν ξεπερασθεί, η Αμαζονία θα ξεραθεί, καθώς τα 390 δισεκατομμύρια δένδρα θα πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο, και θα μετατραπεί σε σαβάνα.

Σήμερα, η καταστροφή επιταχύνεται, κυρίως από τότε που ο Ακροδεξιός κλιματοσκεπτικιστής Ζαΐρ Μπολσονάρο ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία, τον Ιανουάριο 2019. Θέλει να ανοίξει τις προστατευμένες εκτάσεις στις αγροτικές καλλιέργειες και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στο 61% των εκτάσεων της Αμαζονίας που βρίσκονται στη βραζιλιάνικη επικράτεια.

Η καταστροφή προχωρά και στους εξαιρετικά πλούσιους βιότοπους περισσότερων των τριών εκατομμυρίων ζώων - ανάμεσά τους ο εμβληματικός αετός άρπυια και ο μεγαλοπρεπής ιαγουάρος.

Οι πληθυσμοί των ιθαγενών, οι φύλακες του Αμαζονίου που ακολουθούν αρχέγονες παραδόσεις, υποφέρουν από τις βίαιες εισβολές των χρυσωρύχων στα εδάφη τους.

Αλλά η καταστροφή δεν σταματά εδώ. Αν η Αμαζονία φθάσει στο σημείο μη επιστροφής, αντί να περιορισθεί, η κλιματική αλλαγή θα επιταχυνθεί, με την εκπομπή στην ατμόσφαιρα τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα.

«Σκοτώνουμε την Αμαζονία», λέει η Λουτσιάνα Γκάτι, επιστήμονας ειδικευμένη στη Χημεία της Ατμόσφαιρας. «Οσο τρομακτικές κι αν είναι οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, στην πραγματικότητα είναι αισιόδοξες (...). Θα φθάσουμε σε ένα σενάριο ταινίας τρόμου πολύ νωρίτερα απ' ό,τι περιμέναμε».

«Το μεγάλο πρόβλημα της Αμαζονίας είναι η ανομία», λέει ένας εκτροφέας της πολιτείας του Παρά, στη Βραζιλία.

Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα πηγάζει από την ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας: Τη σχέση μας με τη Φύση, τις ακόρεστες ορέξεις μας, την ανικανότητά μας να σταματήσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Διότι ο χρυσός, το ξύλο, η σόγια, το βοδινό κρέας που καταστρέφουν την Αμαζονία έχουν σχέση με την παγκόσμια ζήτηση και την προσφορά.

Τα προϊόντα που πνίγουν την Αμαζονία βρίσκονται σε κάθε σπίτι, σε ολόκληρο τον κόσμο!

Διαβάστε ακόμα:

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021, 17:06