Νεκρή από δηλητηρίαση εντοπίστηκε στους Ψαράδες Πρεσπών μία μεγαλόσωμη ενήλικη αρκούδα. Το ζώο εντόπισαν άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο θάνατός της όντως προήλθε από δηλητηρίαση, καθώς, στην ίδια περιοχή, πριν από περίπου έναν μήνα, είχε εντοπιστεί ως «δόλωμα» με φυτοφάρμακα μία νεκρή αγελάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρκούδα ήταν αρσενική, ενήλικη (10-12 ετών περίπου) και βάρους 220-240 κιλών. Με βάση το στάδιο της αποσύνθεσης στην οποία βρισκόταν το πτώμα, η χρονική στιγμή του θανάτου της τοποθετείται πριν από περίπου 4 εβδομάδες.

Το ανησυχητικό είναι ότι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και σε χώρες της Μεσογείου και πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, καθώς και είδη απειλούμενων θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus), ο λύγκας της Ιβηρικής χερσονήσου (Lynx pardinus).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης