Επιφυλακτική, έως και αρνητική, δηλώνει η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική μας άποψη είναι ότι για μια ακόμη φορά έχουμε ένα νομοσχέδιο που δεν ανοίγει δρόμους για δραστική μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, τα οποία θα συνεχίσουν κατά εκατομμύρια να υπάρχουν και να κακοποιούνται στους ελληνικούς δρόμους. Το παρόν σχέδιο νόμου σε κάποια σημεία βελτιώνει την υπάρχουσα νομοθεσία και σε άλλα την χειροτερεύει, αλλά είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τις απαιτούμενες αλλαγές.

Η Κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δέσμια των διαφόρων κυκλωμάτων-συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων δεν τόλμησε να κάνει τη τομή και κατέληξε σε ένα νομοσχέδιο προϊόν συμβιβασμού χωρίς πνοή, χωρίς προοπτική  αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν από τους φορείς των κυνηγών, των Δήμων, των κτηνιάτρων, ιδιωτών και δημοσίων, των εκτροφέων και μιας καρικατούρας δήθεν φιλοζωικής και δήθεν ομοσπονδίας κατάφεραν να αλλάξουν τις αρχικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες και χαιρετήσαμε με αισιοδοξία και προσμονή αλλαγής, σβήνοντας έτσι το όνειρο χιλιάδων πολιτών, που αγωνίζονται για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δυνατή, η δυναμική και όχι υποταγμένη φωνή των συντριπτικά περισσοτέρων φιλοζωικών φορέων της χώρας κατά των εξαιρετικά αρνητικών διατάξεων του νομοσχέδιου που τελικά κατέβηκε σε διαβούλευση, απέτρεψε τα χειρότερα.

Η ΠΦΠΟ, θα παραστεί στη  διαδικτυακή συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής(την επόμενη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα),όπου και θα προσπαθήσει να αλλάξουν αρκετά ακόμη κομβικής σημασίας σημεία του νομοσχεδίου. Θα δημοσιοποιήσουμε την κριτική μας για θετικά αλλά και τα αρνητικά του σχεδίου νόμου. Το νομοσχέδιο, όπως διαμορφώθηκε μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης, περιέχει ορισμένες βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο που ωστόσο απέχουν πολύ από το να ανατρέπουν την συνολική προβληματική κατάσταση που διαμορφώνεται για τα ζώα συντροφιάς.

Συνοπτικά:

–              Ανοίγει ένα μεγαλύτερο παράθυρο στη θετική πρόβλεψη για την στείρωση των δεσποζόμενων που πρακτικά την καθιστά κενό γράμμα, εισάγοντας τη δυνατότητα μη στείρωσης εφόσον κρατηθεί δείγμα DNA (!) ,

–              Προβλέπει την δυνατότητα εγκλεισμού υγιών ενήλικων ζώων σε κυνοκομεία ανατρέποντας την ρητή απαγόρευση του σημερινού νόμου.

–              Εξακολουθεί να μην προσδιορίζει τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση των Δήμων προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τεράστιου αριθμού αδέσποτων της χώρας,

–              Δυσχεραίνει το ήδη εξαιρετικά δύσκολο έργο των μη κερδοσκοπικών φιλοζωικών οργανώσεων και των εθελοντών φιλόζωων

–              Κάνει πρακτικά αδύνατη την φροντίδα και την περίθαλψη λεισμανιακών σκύλων που είναι ένα μεγάλο ποσοστό των αδέσποτων της χώρας

–              Δημιουργεί ένα σύνολο δυσκολιών και γραφειοκρατικών εμπλοκών για Δήμους, φιλόζωους και κηδεμόνες ζώων  χωρίς να αντιμετωπίζει τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο των γεννήσεων, των παράνομων εκτροφών, των κακοποιήσεων και της υποχρηματοδότησης των δράσεων διαχείρισης.

Όλα αυτά που μας πονούσαν  τόσα και τόσα χρόνια με κύριο πρόβλημα τα εκατομμύρια και πάλι αδέσποτα, τις αυθαιρεσίες, την ανεπάρκεια αλλά και την ατιμωρησία των Δήμων, τα στοιβαγμένα ζώα στα κυνοκομεία, τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες παράνομους εκτροφείς θα τα έχουμε και πάλι μπροστά μας.

Και όλα τα παραπάνω θα εξακολουθήσουν να πέφτουν στις πλάτες των φιλόζωων της χώρας που αγωνίζονται σαν τον Σίσυφο, να σηκώσουν στις πλάτες τους ένα τεράστιο έργο και να προσπαθούν να γεμίσουν τον τρύπιο πίθο των Δαναΐδων.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης