Μια νέα δηλητηριώδη μέδουσα που έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να μην διαθέτει πλοκάμια ανακάλυψαν επιστήμονες στις ακτές της βορειοδυτικής Αυστραλίας.

Το νέο είδος ονομάζεται Keesingia gigas και αποτελεί ένα από τα δύο νέα είδη μεδουσών Irukandji που ανακάλυψε πρόσφατα η Λίζα-Ανν Γκέρσουιν, διευθυντής ινστιτούτου θαλασσίων συμβουλευτικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μέδουσες Irukandji, η οποίες έλαβαν την ονομασία τους από ομώνυμη γειτονική φυλή Αβορίγινων, είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδεις αλλά και εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος, φτάνοντας μόλις το ένα κυβικό εκατοστό σε όγκο. Αντίθετα το Keesingia gigas έχει μέγεθος όσο ένα ανθρώπινο χέρι, διατηρώντας παράλληλα την ίδια τοξικότητα στο τσίμπημά του, που μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, εμετούς και σε ακραίες περιπτώσεις εγκεφαλικό και ανακοπή καρδιάς.

Όπως αναφέρει το metronews.gr, η νέα μέδουσα φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, αλλά πιάστηκε ζωντανή μόλις το 2013. Τόσο το ζωντανό δείγμα όσο και οι μέδουσες που απεικονίζονται στις φωτογραφίες δεν είχαν πλοκάμια, σύμφωνα με την Γκέρσουιν.

Οι μέδουσες πάντα έχουν πλοκάμια, καθώς είναι απαραίτητα για την εύρεση τροφής. Μία θεωρία είναι ότι οι συγκεκριμένες μέδουσες απέβαλαν τα πλοκάμια τους για λόγους άμυνας, όπως κάνουν για παράδειγμα είδη μεδουσών με φωσφορίζοντα πλοκάμια. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συνέβη κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μόνη πιθανή εξήγηση που μπορώ να δώσω προς το παρόν είναι ότι οι Keesingia gigas κανονικά έχουν πλοκάμια και κατά κάποια σύμπτωση όλα τα δείγματα που συναντήσαμε τα είχαν χάσει ή αποβάλει για τον έναν ή άλλο λόγο», δήλωσε η Γκέρσουιν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης