Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στο κράτος και την κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας ο αυξανόμενος αριθμός των ανύπαντρων γυναικών.

Σύμφωνα με στοιχεία, ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες γυναίκες είναι σε ηλικία γάμου αλλά ανύπαντρες καθώς οι εν δυνάμει σύζυγοι αρνούνται να πληρώσουν για προίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των ανύπαντρων γυναικών αναμένεται να φθάσει τα 4 εκατομμύρια σε λίγα χρόνια σε μια χώρα με πληθυσμό 27 εκατομμύρια.

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Qassim, προέβησαν σε έρευνα σύμφωνα με την οποία η προίκα είναι η κύρια αιτία της μη σύναψης γάμου.

Ολοένα και περισσότεροι άνδρες αρνούνται να πληρώσουν την προίκα που καθορίζουν οι γονείς των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προίκα συνήθως έχει αξία δεκάδες χιλιάδες δολάρια και περιλαμβάνει ρευστό, κοσμήματα, δώρα, αλλά και πολύ ακριβά gadgets.

Πριν από μερικά χρόνια μια ομάδα Σαουδάραβων ξεκίνησαν εκστρατεία κατά των υπερβολικά ψηλών ποσών προίκας με τίτλο «Boycott Girls to Lower Dowries», το οποίο ήταν και hashtag στο κοινωνικό δίκτυο Twitter.

Στο διαδίκτυο ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ των δύο φύλων με τις γυναίκες να δηλώνουν ότι οι Σαουδάραβες εργένηδες προτιμούν να ξοδεύουν χρήματα σε αυτοκίνητα παρά σε μια σύζυγο ή ότι οι Σαουδάραβες ελπίζουν να πληρώσουν προίκα για μια γυναίκα αλλά να πάρουν άλλες τρεις δωρεάν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση που επικρατεί σήμερα στη χώρα έχει κοινωνικό και νομικό αντίκτυπο όπως την αύξηση του αριθμού των διαζυγίων.

Επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι τέσσερις στους δέκα γάμους καταλήγουν σε διαζύγιο.

Μέσα σε μόνο επτά μήνες τα δικαστήρια της χώρας είχαν ενώπιόν τους 84,000 υποθέσεις που αφορούσαν διαφωνίες σε θέματα προίκας και κηδεμονίας παιδιών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης που εξέφρασε ανησυχία για την τάση που επικρατεί, δήλωσε ότι θα αναλύσει το φαινόμενο και ότι προετοιμάζει ένα εγχειρίδιο που θα δίδεται στους νεόνυμφους ενημερώνοντας τους για τα προβλήματα που συχνά προκύπτουν σε ένα γάμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης