Μια σπάνια οπτική ψευδαίσθηση κοντά στις ακτές της Αγγλίας κατάφερε να απαθανατίσει ο Ντέιβιντ Μόρις, ο οποίος περπατούσε κοντά στο Φάλμαουθ της Κορνουάλης.

Ο κ. Μόρις τράβηξε φωτογραφία ένα πλοίο που φαίνεται να αιωρείται πάνω από το νερό και δήλωσε «έκπληκτος» με τη λήψη του, ενώ κοιτούσε προς τη θάλασσα από τον οικισμό του Γκιλά. Ο λόγος που συνέβη αυτό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του BBC Ντέιβιντ Μπράιν, είναι ένας «αντικατοπτρισμός» που δημιουργήθηκε λόγω «ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών που κάμπτουν το φως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπράιν διευκρίνισε ότι αυτή η ψευδαίσθηση είναι συχνή στην Αρκτική, αλλά μπορεί να εμφανιστεί «σπανίως» και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Οι εν λόγω αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω της καιρικής κατάστασης που είναι γνωστή ως αντιστροφή θερμοκρασίας, όπου ο κρύος αέρας βρίσκεται κοντά στη θάλασσα με θερμότερο αέρα πάνω από αυτό. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από τον ζεστό αέρα, το φως “κάμπτει” προς τα μάτια κάποιου που στέκεται στο έδαφος ή στην ακτή, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ένα μακρινό αντικείμενο» εξηγεί ο κ. Μπράιν. «Οι αντικατοπτρισμοί μπορούν να παράγουν μερικούς διαφορετικούς τύπους εικόνων – εδώ ένα μακρινό πλοίο φαίνεται να επιπλέει ψηλά, πάνω από την πραγματική του θέση, αλλά μερικές φορές ένα αντικείμενο κάτω από τον ορίζοντα μπορεί να γίνει ορατό» καταλήγει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης