ΠΚ

Το Chateau Yquem είναι ένα εξαιρετικό κρασί Ονομασίας Προέλευσης από την περιοχή Sauternes. Η παραγωγή του έτους 1976 (ξηρασία) έμεινε στην ιστορία της οινοκαλλιέργειας. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν τόσο στα σημεία παραγωγής όσο βέβαια και στα σημεία αγοράς, πόσω δε μάλλον στα πολύ καλά εστιατόρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διάγραμμα διαμόρφωσης των τιμών αυτού του Grand Cru 1976 είναι ενδεικτικό της ανόδου της αξίας αυτού του μοναδικού κρασιού.

Μέχρις εδώ όλα καλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της κυβέρνησης Μακρόν, Φρανσουά ντε Ρουζί (αυτό το αριστοκρατικό De τον μάρανε ) πιάστηκε στα πράσα να σπαταλά κρατικό χρήμα σε υπέρ-ακριβά γεύματα όπου γευόταν διάφορα εδέσματα (με τους φίλους του και προφανώς όχι μόνον).  Ήταν σπάταλος όχι με τα δικά του χρήματα αλλά με τα λεφτά των γάλλων φορολογουμένων. Ξέσπασε σκάνδαλο.

Όμως για τον Γάλλο για τον οποίο η γαστρονομία είναι κάτι μεταξύ εθνικής κουλτούρας, εθνικής υπερηφάνειας, θρησκείας αλλά και τρόπου ζωής, το ασυγχώρητο σφάλμα του Υπουργού ήταν πώς… δεν ξέρει ούτε να τρώει ούτε και να γεύεται τον οίνον.

Παρήγγειλε ο αφιλότιμος αστακό που συνοδευόταν από ένα πανάκριβο μπουκάλι Chateau Yquem . Έξαλλοι οι Αλσατοί στο Στρασβούργο, κέντρο γαστρονομίας, οινοκαλλιέργειας και παραγωγής Foie Gras (ιδιαιτέρως εκείνο με την μέθοδο του torchon), υπενθύμισαν με σαρκασμό και περισσή ειρωνεία στον μπουρτζόβλαχο Υπουργό πώς «τον αστακό κύριε τον συνοδεύουμε με Riesling και όχι με Chateau Yquem». Ύβρις. Προσβολή. Έγκλημα καθοσιώσεως και εσχάτου μικροαστισμού.

Όλα κι όλα. Και καταχραστής  δημοσίου χρήματος, και σπάταλος και προκλητικός αλλά και πολιτικό – νεόπλουτο βλαχαδερό πάει πολύ. Άραγε αυτόν τον τίτλο ευγενείας De Rugy που τον… αγόρασε; Στα αζήτητα προφανώς!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης