Του Ν. Ι. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Τέλος στις φήμες περί πρόωρων εκλογών είχε δώσει από τις 7 Απριλίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο με απόλυτο τρόπο: «Η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού». Αυτή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός, φαίνεται πρώτα να την αποσπούν μέσω Δήμων (και των ψηφοφόρων τους) πρωτοκλασάτα στελέχη του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οσμή σκανδάλου δημιουργείται, με το «δωράκι» ύψους 8 εκατ. ευρώ, που έδωσε απλόχερα στον Δήμο Αχαρνών, ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Με προγραμματική συμφωνία οικονομικής στήριξης ο εκλεγμένος στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής βουλευτής και νυν υπουργός εσωτερικών, αποφάσισε να συνδράμει έναν υπερχρεωμένο Δήμο, του οποίου οι προϋπολογισμοί δεν εγκρίνονταν από το δικό του «παρατηρητήριο». Από το τμήμα , δηλαδή, παρακολούθησης και Επεξεργασίας Οικονομικών στοιχείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Προσέξτε τώρα. Με την υπ’  αριθμ. 26/31-03-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αχαρνών, με θέμα «Λήψη απόφασης για εξουσιοδότηση του Δημάρχου Αχαρνών σύμφωνα με το άρθρο 200 του Ν. 4555/2018 για την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας Οικονομικής Υποστήριξης, μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Δήμου Αχαρνών λόγω μη ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021» διαβάζουμε:

Προϋπολογισμός Εσόδων οικονομικού έτους 2021: 104.415.848,32€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προϋπολογισμός Δαπανών οικονομικού έτους 2021: 112.391.447,63€

Ποσό μη ισοσκέλισης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021: 15.746.870,00€

Η διαφορά όμως για την ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού είναι 7.975.599,31 ευρώ!!! (112.391.447,63 – 104.415.848,32 = 7.975.599,31). Απλή αριθμητική χρειάζεται ή, έστω ένα calculator από το κινητό. Ο Μάκης Βορίδης, ωστόσο, που διαθέτει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι ως ιδιαίτερα γαλαντόμος έκοψε μια μεγαλύτερη φέτα κοντά 8 εκ. Ευρώ, για την ενίσχυση του Δήμου, που ανήκει στην εκλογική του περιφέρεια. Αν για παράδειγμα αποφάσιζε την οικονομική στήριξη με ποσό 7.975.599,31 (όσα χρήματα απαιτούνταν για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός) προφανώς θα χαρακτηριζόταν μια πράξη απλής στήριξης ως προς την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Η επιχορήγηση, επιδότηση, «μποναμάς», ενίσχυση με επιπλέον 7.771.270,69 (βλ. σχετ. έγγραφο) , καθώς η παράκαμψη του «παρατηρητηρίου», δημιουργεί όχι μόνο εύλογα ερωτήματα, αλλά καθιστά συνένοχη την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν υπουργοί του ασκούν πρόωρα ψηφοθηρικές πολιτικές στις Περιφέρειές τους. Κι η οσμή σκανδάλου, γίνεται περισσότερο έντονη, όταν και πέρυσι ο Δήμος του κ. Βρεττού είχε επιχορηγηθεί για την χρήση 2020 με επιπλέον 17 εκ. Ευρώ!

Λογικό είναι να προκύπτουν ερωτήματα κοινωνικής φύσεως , μπροστά στον πολιτικό αυτό αλληθωρισμό:

Πόσες κλίνες ΜΕΘ που λείπουν από τα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα οι ασθενείς να «στοιβάζονται» στους διαδρόμους, πάνω σε ράντζα μπορούσε να αγοράσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης με 7.771.270,69 ευρώ;

Πόσοι οικονομικά ευάλωτοι (χαμηλοσυνταξιούχοι κι άποροι) θα μπορούσαν να ανακουφιστούν με αυτό το υπέρογκο ποσόν λαμβάνοντας ένα επίδομα;

Πόσοι επαγγελματίες που έχουν «γονατίσει» με το συνεχιζόμενο lockdown των καταστημάτων θα μπορούσαν να βοηθηθούν αν αυτά τα χρήματα προοριζόντουσαν γι’ αυτούς.

Πόσοι νέοι άνεργοι, με αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν μέσα από ένα πρόγραμμα να εργαστούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα (τετράμηνα) λαμβάνοντας έναν μισθό, τόσο χρήσιμο για την ζωή τους, για την αξιοπρέπειά τους;

Τελικά δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι «τίμια η γυναίκα του Καίσαρα». Δεν το δείχνει καθόλου, πάντως. Μα καθόλου….

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης