ΠΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε τεχνηέντως να «ακυρώσει» επ’ ωφελεία του την εκλογολογία την οποία ο ίδιος μέσω «κύκλων» πυροδότησε προ μηνός. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη στη Βουλή, όπου ο αόρατος «Αλυτάρχης» κήρυξε την προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός αποτόλμησε να μας πείσει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ούτε η πιστή του «Καθημερινή» ούτε καν ο ακόμη πιστότερος στα κελεύσματα του Μαξίμου τηλεοπτικός σταθμός Σκάι δεν πείστηκαν. Για πρώτη φορά μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» η ηγεσία της εφημερίδας «ανέχθηκε», άκουσον-άκουσον, κάτω από την πρωθυπουργική ρήση να αναγραφεί η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. Οποία ύβρις. Η εφημερίδα η οποία ηγείται του «ιερού αγώνα» κατά του ΣΥΡΙΖΑ να συνοδεύει την πρωθυπουργική ατάκα με εκείνη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βλασφημία ή σημάδια των καιρών; Μάλλον το δεύτερο. Ούτε οι φίλοι, σύμμαχοι και συνοδοιπόροι δεν πιστεύουν πια τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κακό άρχισε στο Ευρωκοινοβούλιο. Συνεχίστηκε ως αντίλαλος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης ξέρει κάτι που εμείς αγνοούμε. Όπως τότε τον Μάιο του 2003, όταν ο Κώστας Σημίτης μάθαινε πως αποκλείεται να επανεκλεγεί πρωθυπουργός και αποφάσιζε να εξαντλήσει την τετραετία, να παραδώσει το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου και να αποσυρθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μήπως λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης ξέρει κάτι παραπάνω;

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η προεκλογική περίοδος άρχισε. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το ξεπάγωμα των συντάξεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερθεμάτισε, όπως είναι φυσικό. Ο πολίτης στραβομουτσούνιασε διότι όταν ακούει τέτοια, βάζει αμέσως το χέρι στην τσέπη του, διότι γνωρίζει ότι οι όποιες προεκλογικές «χορηγίες» συνοδεύονται πάντα μετεκλογικώς με νέα εισπρακτικά μέτρα. Είναι κανόνας.

Ωστόσο, ας κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις. Διότι η πρωθυπουργική διαβεβαίωση περί εξαντλήσεως της τετραετίας δεν συνάδει με τη μεθοδευμένη προσπάθεια των «κύκλων» του Μαξίμου κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες να προαναγγείλουν πρόωρες εκλογές.

Τι να διαμεσολάβησε άραγε; Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή πως η Οικονομία τα πάει μία χαρά. Μόνον αυτός το βλέπει αλλά δεν έχει σημασία. Τα εθνικά θέματα εισήλθαν σε φάση βραχύχρονης χαμηλής πτήσης μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Θα κινηθούμε σε ήρεμα νερά» είπε επί λέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα δύο βασικά άλλοθι για διεξαγωγή προώρων εκλογών δηλαδή ακυρώθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της κυβέρνησης.

Μήπως κάποιες ειδικές μετρήσεις και ακριβοπληρωμένες αναλύσεις έδειξαν πώς το σώμα των ψηφοφόρων δεν είναι τόσο χειραγωγήσιμο όσο θα ο «σύστημα Μητσοτάκη»; Μήπως οι «Αμερικανοί σύμβουλοι» συνέστησαν στον πρωθυπουργό πώς θα ήταν καλύτερα να μην ρισκάρει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με τόσο επιβαρυμένο τον τιμάριθμο και με τον πληθωρισμό να κατατρώγει τα εισοδήματα των πολιτών; Μήπως οι αριθμοί, δηλαδή τα ποσοστά, «δεν ευημερούν» και τόσο όπως πιστεύουν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια; Μήπως στις δεύτερες εκλογές οι προοπτικές για το κυβερνώσα παράταξη δεν είναι και τόσο ευοίωνες, ή τουλάχιστον δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν με ασφάλεια την νίκη; Την όποια νίκη!

Η ολοκλήρωση της τετραετίας λοιπόν είναι κατά τα φαινόμενα ένα ακόμη στρατήγημα προκειμένου να διασφαλιστεί πολύτιμος χρόνος. Ο κ. Μητσοτάκης ακυρώνοντας την εκλογολογία επιχειρεί να εξασφαλίσει (εκ νέου) το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Ούτε όμως η πιστή του «Καθημερινή» δεν τον πιστεύει πλέον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης