Τη δική του απάντηση έδωσε ο καθηγητής καρδιολογίας και βουλευτής της ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης, σχετικά με το δημοσίευμα του Zougla.gr.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Στεφανάδη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συγκεκριμένη λίστα που συμπεριλαμβανομαι στους κορυφαίους ερευνητές διαχρονικά, μαζί με άλλους 7 Έλληνες επιστήμονες, (h-index >100) αντλεί όλα τα δεδομένα αποκλειστικά από τη πιο έγκυρη βάση δεδομένων, το Google Scholar (είναι η πιο εμπλουτισμενη και αντικειμενική βάση δεδομένων παγκοσμίως). Επεξεργαστήκαν στοιχεία που αφορούν ερευνητές τις παρούσης εποχής αλλά και του παρελθόντος (πρόσφατου και απώτερου) που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. 

Επίσης σε ότι αναφορά τον οργανισμό που δημοσίευσε την εν λόγω λίστα (webometrics) χρηματοδοτειται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους δημόσιους φορείς, γεγονος που απαλλάσσει την συγκεκριμένη λίστα από κάθε είδους υποψίες περί μεθοδευσεων και ελλειπους αντικειμενικοτητος

Ως προς τη λίστα που δημοσιεύει ο ιδιωτικός οργανισμός Thomson Reuters, τα κριτιρια αξιολογήσης είναι τελείως διαφορετικά και αναφέρονται σε ορισμένες ερευνητικές εργασίες η οποίες συγκεντρωνουν μεμονωμένα πολύ μεγάλο αριθμό αναφορών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιλαμβάνεσθε ότι συνήθως αυτές οι εργασίες δεν είναι αμιγώς ερευνητικες, είναι πολύ-συγγραφικες, αναφέρονται σε guide lines κ.ο.κ.

Επομένως πιστεύω θα συμφωνήσετε, ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματική ερευνητική επίδοση των υπό αξιολόγηση ερευνητών.   

Το ερευνητικό μου έργο αποτυπώνεται σε 1529 πλήρεις ερευνητικές εργασίες, δημοσιευμένες σε διεθνώς αναγνωρισμενα έντυπα (που περιλαμβάνονται στο index medicus). (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/?term=Stefanadis).

Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει να παρουσιάσει Έλληνας επιστήμονας έως σήμερα και από τους μεγαλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο διαχρονικά. 

Κάτι που προφανώς εκ παραδρομής δεν σχολιάζεται στο άρθρο σας,είναι η αναγνώριση μου ως του ερευνητή με τις περισσότερες Original ερευνητικές εργασίες  (όχι ανασκοπησεις, guide lines, κλπ) διεθνώς, τη τελευταία εικοσαετία. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4347106/)

Δεν θέλω να επεκταθώ σε άλλα αντικειμενικά στοιχεία όπως π.χ στις πολυάριθμες διεθνείς βραβεύσεις, στις εκατοντάδες διεθνείς προσκλήσεις για ομιλίες, στις πολυάριθμες πατέντες στη βιοϊατρική έρευνα και στις έδρες ενεργού καθηγητού που κατέχω σε δύο Μεγάλα Αμερικανικά πανεπιστήμια (Yale University Connecticut, Emory University Atlanta). 

Με αυτά τα στοιχεία που σας παραθέτω πιστεύω ότι το σχόλιο σας περί fake news είναι υπερβολικό και με αδικεί». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης