Κ.Α.

Σε ένα γενικόλογο και αόριστο σχέδιο που δεν προσδιόριζε το παραμικρό για την «επόμενη μέρα» της αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε την λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» του Σώματος. Το «βάφτισε» ως το «νέο «συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προδιαγράφει την Αστυνομία του 21ου αιώνα και τις βασικές αρχές με τις οποίες αυτή απαντά στο διευρυμένο αίτημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιγράφοντας τον προ… εξαετίας υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση που καλούσε «τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές να ενεργοποιήσουν το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης, που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ασφάλειας», ο νυν επικεφαλής της λεωφόρου Κατεχάκη προανήγγειλε την «δημιουργία ομάδων διαλόγου και επίλυσης συγκρούσεων». Για μια ακόμα φορά, «θα ενισχυθεί ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς και των Κινητών Μονάδων Αστυνόμευσης και θα εντατικοποιηθεί το σχέδιο πεζών περιπολιών με την αξιοποίηση μέσων, όπως τα ποδήλατα και τα scooters». Τα ίδια ακριβώς πράγματα που ακούει η κοινή γνώμη εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και που τα βλέπει για… λίγο, για να μην τα συνηθίσει πριν εξαφανιστούν.  

Για το «καυτό» θέμα των ημερών, τις κατηγορίες για κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν ρωτήθηκε παρέπεμψε στο… μέλλον. Συγκεκριμένα, «το αργότερο σε δυο μήνες που θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το νέο οργανόγραμμα και την νέα εκπαιδευτική λειτουργία τα οποία θα προκύπτουν από τη φιλοσοφία της Λευκής Βίβλου». Τότε θα εξειδικευτούν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και η συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στους πολίτες. Ανακοίνωσε επίσης, έναν νέο «συνεργάτη» του, την «Συντονιστική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων Εσωτερικής Ασφάλειας» και παράλληλα την αναβάθμιση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι φανερό ότι η… κρίση έχει επηρεάσει τους επιτελείς της Κατεχάκη.  

Κατά τα άλλα, το κείμενο που διανεμήθηκε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, φιλοτεχνημένο με γραφήματα αλλά χωρίς ουσιώδεις πληροφορίες, θα μπορούσε να είναι μια πολύ ωραία έκθεση ιδεών κάποιου φοιτητή. Το μοναδικό αξιοσημείωτο που ειπώθηκε στην συνέντευξη τύπου ήταν το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί η ανωτατικοποίηση των σχολών της αστυνομίας, ένα εγχείρημα που έχει δρομολογηθεί εδώ και περίπου τρία χρόνια. Και το ερώτημα που είχαν όλοι στο τέλος ήταν… Για την παρουσίαση της «Λευκής βίβλου» παρακάμφθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και διοργανώθηκε διαδικτυακή συνέντευξη με ερωτήσεις. Για τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται της δικαιοδοσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη… δεν μπορεί να γίνει;  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης