«Μύρισαν» Χριστούγεννα στο Κάιρο, με τις ευρωπαϊκές πρεσβείες να πραγματοποιούν σήμερα το επίσημο ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και την Ελλάδα και την Κύπρο να πρωτοστατούν, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες στα δύο εθνικά τους περίπτερα, με τα έσοδα να αποσκοπούν καθαρά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς…

Μία πρωτοβουλία των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Μπενουάτ δε Καπέλλε, του συζύγου της πρέσβεως του Βελγίου, που δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Ελληνισμό αλλά και την Ορθοδοξία, έχοντας επισκεφθεί και την Ιερά Μονή Σινά και άλλες ελληνικές εκκλησίες στη Χώρα του Νείλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοσμικό όσο και εορταστικό αυτό γεγονός των ευρωπαϊκών χωρών συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών, που περίμεναν υπομονετικά να ανοίξουν οι πόρτες του Μπαζάρ δύο ώρες πριν το επίσημο ξεκίνημα, με κόσμο που ήρθε από κάθε σημείο του Καΐρου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο, Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, όσο και ο Κύπριος ομόλογός του, Χάρης Μορίτσης, οι οποίοι και βοήθησαν να φύγουν όλα τα προϊόντα των δύο εθνικών περιπτέρων, συλλέγοντας μέσα από την αγάπη του κόσμου αλλά και την επιθυμία των επισκεπτών να αγοράσουν εθνικά ευρωπαϊκά προϊόντα, ένα σημαντικό ποσό για τους έχοντες ανάγκη Έλληνες και Κυπρίους του Καΐρου. Πρόκειται για χρήματα που συλλέγουν οι Πρεσβείες για τους εμπερίστατους συμπαροίκους τους, τα οποία στη συνέχεια τα προσφέρουν στα Φιλανθρωπικά Σωματεία των παροικιών τους στο Κάιρο για να τους βοηθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι λοιπόν, θεωρείται εξίσου σημαντικό ότι στα δύο εθνικά περίπτερα βοήθησαν, εκτός από το υπαλληλικό προσωπικό των Πρεσβειών, και οι εκπρόσωποι των φιλανθρωπικών σωματείων, της ελληνικής κοινότητας Καΐρου, της Φιλοπτώχου, της Μαρίας της Αιγυπτίας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αχιλλοπουλείου Σχολής και άλλοι…

Βεβαίως, δεν έλειψε από τη γενικότερη ελληνική εικόνα, και ο ελληνικότατος γύρος, το σουβλάκι, που έγινε πραγματικά ανάρπαστο από τους ξένους. Και βεβαίως, τα ελληνικά κρασιά, η ελληνική μαστίχα, η κυπριακή κουμανταρία, το ελληνικό ούζο και λάδι, τα μελομακάρονα, τα παραδοσιακά τυριά και δεκάδες άλλα προϊόντα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι δύο πρέσβεις ευχήθηκαν χρόνια πολλά και όλη η παροικία, ελληνική και κυπριακή, έδωσε το δυναμικό παρών, στην εκδήλωση αυτή που κάθε χρόνο αποτελεί στο Κάιρο μία από τις σημαντικότερες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης