Τα όσπρια είναι μια πανάρχαιη τροφή, γνωστή στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι η καλλιέργειά τους άρχισε σχεδόν παράλληλα με αυτή των δημητριακών.

Κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, χάρη στη σημαντική βιολογική τους αξία, αλλά και στο χαμηλό κόστος παραγωγής τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η χρησιμοποίησή τους ήταν και είναι ευρύτατη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα όσπρια αποτέλεσαν τη βασική τροφή για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Σε περιόδους οικονομικής δυσκολίας ή σε πολέμους, τα όσπρια έθρεψαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Για τον λόγο αυτό, η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη συνταγές μαγειρικής με βάση τα όσπρια. Η φαντασία και η τέχνη των προγόνων μας μάς έχουν αφήσει μια τεράστια κληρονομιά. Κλασικό παράδειγμα, οι φακές.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά θρεπτική και νόστιμη επιλογή, που μπορεί να συνδυαστεί θαυμάσια, όπως όλα τα όσπρια, με μία κουταλιά της σούπας κοφτή ταραμοσαλάτα ή λίγο ψάρι ή με λίγο τουρσί και πέντε ελιές.

Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τον συνδυασμό με τυρί, γιατί το ασβέστιο που περιέχει το τυρί δυσκολεύει την απορρόφηση του σιδήρου από τις φακές. Όπως είναι γνωστό, οι φακές περιέχουν μία ποσότητα σιδήρου, που όμως δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μας, διότι περιέχει πολλές φυτικές ίνες που τον δεσμεύουν και αποβάλλεται μαζί με αυτές με τα κόπρανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να πετύχουμε μεγαλύτερη απορρόφηση, λοιπόν, προσθέτουμε λίγο καρότο στις φακές μας, που περιέχει πολύ βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την απορρόφησή του, καθώς και λίγη πατάτα που περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες Β και λίγο άμυλο, που επίσης βοηθούν στην μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Τέλος, καρότο και πατάτα συμπληρώνουν τις φακές σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, καθιστώντας τις ένα πλήρες γεύμα.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης