Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021, 02:05
Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί;

Μπορεί το ασβέστιο να πιστεύεται πως είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά για γερό ανοσοποιητικό και υγιή οστά, όμως πρέπει να συνδυαστεί και με βιταμίνη D.

Η βιταμίνη αυτή παίζει μεγάλο ρόλο και στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Επιπλέον, έχει ήδη αρχίσει να ερευνάται αν η επάρκειά της μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» για ορισμένες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες και μερικούς τύπους καρκίνου. Ωστόσο, προς το παρόν οι έρευνες είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά;

Η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ραχίτιδα (rickets).  Στη ραχίτιδα, τα οστά των παιδιών (κόκκαλα) δεν στερεοποιούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα με αποτέλεσμα να παραμορφώνονται. Αποτέλεσμα της χρόνιας έλλειψης βιταμίνης D στα παιδιά είναι οι σκελετικές ανωμαλίες και το κοντό ανάστημα.

Πρώιμα σημεία της ραχίτιδας είναι: μια κατάσταση που ονομάζεται κρανιόφθιση δηλαδή παρατηρείται μαλάκυνση στο πίσω τμήμα του κρανίου (το ινιακό οστό), η καθυστέρηση της οδοντοφυΐας και η μεγάλη πρόσθια πηγή που αργεί να κλείσει.

Παράλληλα μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια της βιταμίνης D που δεν καταλήγει στην κλινική συμπτωματολογία.  Η έλλειψη καθώς και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται για την υγιή ανάπτυξη των οστών.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021, 02:06