Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα, που μου κάνουν οι μαμάδες φίλες μου, είναι ότι τα παιδιά τους δεν ξυπνούν καθόλου εύκολα για να φάνε πρωινό πριν από το σχολείο ή αν ξυπνήσουν, δεν βάζουν μπουκιά στο στόμα τους.

Για να είμαι ειλικρινής αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα μόνο με το ένα από τα δύο μου παιδιά καθώς η 8χρονη κόρη μου ήταν ανέκαθεν πολύ καλόφαγη. Ο έξι ετών γιος μου, όμως, ήθελε να παίζουμε συνέχεια κυνηγητό για να φάει έστω μια μπουκιά. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο όταν έπρεπε να φάει πρωινό πριν φύγει για το σχολείο, αναφέρει η Λυδία, μαμά δύο παιδιών και εξηγεί τι έκανε για να λύσει το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάζοντας πολλά άρθρα και απόψεις επιστημόνων και διατροφολόγων έμαθα ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν την τάση να τρώνε πιο υγιεινά συνολικά και να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος και αυτό για δύο λόγους: το πρωινό κινητοποιεί τον μεταβολισμό βοηθώντας στην καύση θερμίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και επιπλέον παραλείποντας το πρωινό, τα παιδιά συχνά πεινούν αρκετά πριν το μεσημεριανό και συχνά καταναλώνουν snacks με πολλές θερμίδες ή μεγαλύτερο μεσημεριανό γεύμα. Πώς να το εξηγήσω όμως αυτό στο μικρό μου γιο;

Αποφάσισα, λοιπόν, να σκεφτώ τους τρόπους που θα τον κάνουν όχι να τρώει αναγκαστικά το πρωινό του, αλλά να του γίνει συνήθεια και να το αγαπήσει. Και επειδή τελικά τα κατάφερα, σκέφτηκα να μοιραστώ τα τρία κλειδιά της επιτυχίας που βοήθησαν εμένα.

1. Κάθε πιάτο και ένα έργο τέχνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται είναι πολύ απλό. Κάθε μέρα έφτιαχνα με τα υλικά του πρωινού φατσούλες και άλλα σχέδια στο πιάτο των παιδιών. Έτσι ξεκίνησε να συμμετέχει και το παιδί μαζί μου και να φτιάχνει σχέδια τρώγοντας μικρές μπουκιές από τα φρούτα και τα κομμάτια του τοστ. Το παιχνίδι έγινε συνήθεια και το πρωινό μια αγαπημένη διαδικασία που περιμένει πλέον πώς και πώς ο γιος μου.

2. Δίνοντας το καλό παράδειγμα

Λένε ότι τα παιδιά κάνουν ο,τι βλέπουν και όχι ό,τι τους λέμε. Και πράγματι στη δική μας περίπτωση ισχύει. Απαιτούσα από τον 6χρονο Γιάννη να τρώει υγιεινά το πρωί τη στιγμή που εγώ περιφερόμουν με μια κούπα καφέ. Σταδιακά άρχισα να συμμετέχω στο πρωινό και εγώ. Πλέον βάζω στο ποτήρι το χυμό μου και το ποτήρι του Γιάννη γεμίζει με το αγαπημένο πλέον γάλα του, το Nestlé School. Κάνοντας και ένα μικρό μάθημα για την υγεία κάθε μέρα την ώρα που τρώμε αρέσει, μάλιστα, πολύ στην κόρη μου να μας τονίζει ότι το γάλα τους περιέχει λιπαρά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους και ότι τους παρέχει σημαντικές βιταμίνες όπως η Α, D και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

3. Πρωινό και χαρά

Μιλώντας με φίλες μου διαπίστωσα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία του πρωινού ήταν γεμάτη άγχος για να προλάβουν το σχολείο. Εκεί κρύβεται το τρίτο μυστικό της επιτυχίας. Ένα τέταρτο προετοιμασίας νωρίτερα, μουσική με παιδικά τραγούδια και κάθε πρωί η κουζίνα μετατρέπεται σε τραπεζαρία κατασκήνωσης. Έχω καταλήξει ότι το αγαπημένο τους πρωινό είναι 1 ποτήρι γάλα Nestlé School με 1 φέτα ψωμί ή φρυγανιά με ταχίνι και μέλι και ένα φρούτο και η μέρα μας ξεκινάει δυναμικά.

Εγώ είμαι ήσυχη ότι παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και το ασβέστιο από το γάλα τους και το υπερπλήρες πρωινό τους και εκείνα φεύγουν γεμάτα διάθεση και ενέργεια για το σχολείο τους!

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης