Η Νορβηγία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να γίνει μια γυναίκα μητέρα, ενώ η Σομαλία είναι η χειρότερη, σύμφωνα με ετήσια σχετική έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Save the children» («Σώστε τα παιδιά»), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην 33η θέση, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες κυριαρχούν παραδοσιακά στην κατάταξη των συνολικά 179 χωρών, με βάση μια σειρά κριτηρίων όπως η μητρική υγεία, η παιδεία, το εισοδηματικό επίπεδο και η κατάσταση των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Φινλανδία, η οποία κατατάχθηκε πρώτη το 2014, βρίσκεται εφέτος στη δεύτερη θέση, ενώ η Αυστραλία, στην ένατη, είναι η μοναδική χώρα εκτός Ευρώπης στην πρώτη δεκάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση, ο Καναδάς στην 20ή, η Γαλλία στην 23η και η Βρετανία στην 24η.

Οι δέκα χώρες που κατατάσσονται τελευταίες είναι αφρικανικές, συμπεριλαμβανομένων της Σιέρα Λεόνε (169η, στην ίδια θέση με την Αϊτή), της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Στις εννέα από τις δέκα αυτές αφρικανικές χώρες ξέσπασαν πρόσφατα ή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη ένοπλες συρράξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ υποχώρησαν εφέτος από την 31η στην 33η θέση, κάτω από την Ιαπωνία, την Πολωνία και την Κροατία.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, οι Αμερικανίδες διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν στη γέννα από ό,τι οι Πολωνές. Αντιμετωπίζουν το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα.

Οι ανισότητες σε ό,τι αφορά στη βρεφική θνησιμότητα είναι τεράστιες, υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση. Στις 10 χώρες οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, μια γυναίκα στις 290 θα χάσει ένα παιδί πριν αυτό συμπληρώσει τα πέντε του χρόνια -ενώ στις 10 τελευταίες χώρες της κατάταξης η αναλογία αυτή φθάνει τη μία γυναίκα στις 8.

Σύμφωνα με τη «Save the children», η Ουάσινγκτον καταρρίπτει το ρεκόρ βρεφικής θνησιμότητας μεταξύ των 24 πλουσιότερων πρωτευουσών του κόσμου, με 7,9 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, έναντι λιγότερων από 1,6 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις στην Πράγα ή 2 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις στη Στοκχόλμη και στο Όσλο.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο οικονομικός πλούτος ενός κράτους δεν είναι ο μόνος παράγοντας που κρίνει την ευημερία των μητέρων. Η Νορβηγία, επισημαίνει η πρόεδρος της ΜΚΟ Κάρολιν Μάιλς, είναι ασφαλώς μια πλούσια χώρα, «αλλά επίσης επενδύει αυτόν τον πλούτο στη μητρική και την παιδική υγεία», έναν τομέα που αποτελεί «πολύ υψηλή προτεραιότητα» για τη χώρα αυτή.

Ο συνολικός αριθμός που καταγράφεται ωστόσο στην έκθεση για την Ουάσινγκτον αποκρύπτει τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τα βρέφη που γεννιούνται στην Όγδοη Περιφέρεια, 6 χιλιόμετρα από τον Λευκό Οίκο, για παράδειγμα, είναι 10 φορές πιθανότερο να πεθάνουν πριν συμπληρώσουν πέντε χρόνια ζωής από τα μωρά που γεννιούνται στην πολύ πιο εύπορη Τρίτη Περιφέρεια, σύμφωνα με τη «Save the children».

Πρόκειται για την «επιβίωση του πλουσιότερου», τονίζει η Μάιλς.

Η ανεργία, η φτώχεια και το ποσοστό δολοφονιών ανά κάτοικο στην Όγδοη Περιφέρεια, της οποίας οι κάτοικοι είναι Αφροαμερικανοί κατά 93%, βρίσκονται σε επίπεδα που είναι από τα υψηλότερα στις ΗΠΑ.

Η Σομαλία είναι η χειρότερη χώρα για να γίνει μια γυναίκα μητέρα στον κόσμο για δεύτερη συναπτή χρονιά. Σχεδόν το 15% των παιδιών που γεννιούνται στη Σομαλία δεν συμπληρώνουν τα πέντε τους χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης