Στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο των μικτών οικογενειών, όπου δηλαδή ο κάθε γονέας μιλάει διαφορετική γλώσσα. Σε αυτές τις οικογένειες συνήθως τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν μόνο μία από τις γλώσσες των γονέων τους, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να γίνουν δίγλωσσα, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα η έλλειψη γνώσης σχετικά με τη διγλωσσία είχε επιτρέψει τη δημιουργία κάποιων μύθων.

Μύθος 1ος: Η διγλωσσία μπερδεύει το παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη, αλλά εσφαλμένη αντίληψη. Πολλοί γονείς θεωρούν πως, εάν ένα παιδί εκτίθεται από μικρή ηλικία σε δύο γλώσσες ταυτόχρονα, εκείνο θα μπερδευτεί και δεν θα μπορεί να τις ξεχωρίσει. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, «ακόμη και μόλις λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, ένα βρέφος είναι σε θέση να διακρίνει δύο γλώσσες, ιδιαιτέρως εάν αυτές παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όπως π.χ. τα Κινέζικα με τα Γαλλικά. Επίσης, ακόμη κι εάν οι γλώσσες ακουστικά δεν διαφέρουν πολύ, το παιδί μπορεί να τις ξεχωρίσει από την ηλικία των έξι μηνών».

Μύθος 2ος: Η διγλωσσία οδηγεί σε καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας ενός παιδιού.
Είναι γεγονός πως, συχνά, παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που ο ένας μιλάει άλλη γλώσσα από τον άλλον τείνουν να ξεκινούν να μιλούν σε μεγαλύτερη ηλικία από τα υπόλοιπα. Ωστόσο, η καθυστέρηση είναι παροδική και δεν συμβαίνει σε όλα τα δίγλωσσα παιδιά. Έρευνες έχουν αποδείξει πως…

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης