Έχει γράψει στην Ιστορία το κάζο που έπαθε ο Χίτλερ, μάλιστα στην έδρα του. Στο Βερολίνο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, όταν ένας κατάμαυρος νέγρος κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια. Πήγε περίπατο το σότο για την ανωτερότητα της αρείας φυλής. Κανένας λευκός δεν πέτυχε τον άθλο να ανεβεί τέσσερις φορές στην πιο υψηλή θέση του βάθρου, στην ίδια διοργάνωση, αλλά ένα «κατακάθι», όπως έτσι αποκαλούσε κάθε αράπη ο καγκελάριος της Γερμανίας. Να, όμως, που ο θρυλικός «Jesse» Owens στον αθλητισμό, στον ανταγωνισμό στους στίβους, κατέδειξε την υπεροχή της φυλής του.

Μια στιγμή, να κάνουμε ταμείο. Προπολεμικά ρατσιστής δεν ήταν μόνον ο ναζιστής Χίτλερ. Δεν πήγαινε πίσω και ο δημοκράτης Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο μέγας πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ούτε ένα τηλεγράφημα συγχαρητήριο δεν έστειλε στον υπερνικητή Τζέσι Όουενς. Αν ήταν λευκός ο τετράκις ολυμπιονίκης, τότε είναι σίγουρο πως ο πρέζιντεντ θα τον προσκαλούσε και στον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζέιμς Κλίβελαντ Όουενς γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1913 και πέθανε το 1980, σαν σήμερα 31 Μαρτίου. Έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, το 1935 καταρρίπτει τρία παγκόσμια ρεκόρ και ισοφαρίζει ένα τέταρτο. Η πατρίδα του, όμως, αναδεικνύει καλύτερο αθλητή της χρονιάς κάποιον από το… γκολφ. Το 1936, παρά τα 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ ανακηρύσσει αθλητή της χρονιάς έναν δεκαθλητή.

Χίτλερ στην Ευρώπη, αλλά την εποχή του γερμανικού κτήνους οι φυλετικές διακρίσεις κρατάνε γερά ακόμα στις ΗΠΑ. Τι περισσότερο να περίμενε ο Τζέσι, ένας εγγονός σκλάβων, που είχαν έρθει από την Αφρική. Στα 8 του χρόνια, όπως ο πατέρας του, δούλευε στις φυτείες μπαμπακιού της Αλαμπάμα. Στη φώτο, δίπλα στον Όουενς στο βάθρο το ασημένιο μετάλλιο του 1936 στο μήκος, ο Γερμανός αθληταράς, ψηλός, ξανθός, Λουντζ Λονγκ, ο οποίος είχε εντολή να χαιρετήσει ναζιστικά.

Θρύλος ο Όουενς μετά το 1936, όμως άτομο με ανθρώπινες αδυναμίες. Ερωτοτροπούσε με λευκές, κυκλοφορούσε με πολλές γκόμενες, επιδεικτικά, προκλητικά. Αχώριστος σύντροφός του, το τσιγάρο. Άλλωστε αυτό τον έφαγε μόλις στα 67 του χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να κονομήσει ο Τζέσι -λάθος, στην Ελλάδα τον λένε Τζέσε-, έγινε επαγγελματίας μετά τον θρίαμβό του στους Ολυμπιακούς του 1936. Έτρεχε στην κόντρα με άλογα, με σκυλιά, με μοτοσικλέτες. Μ’ άλλους αθλητές που ξεκίναγαν 10-15 μέτρα πιο μπροστά του στο κατοστάρι. Αυτά στην Αμερική, όπου όλα είναι μπίζνες.

……………………………………………….

Η φίρμα του Τσίπρα και τα κιλά του Φίλη, διάβασε apodytiriakias.gr

ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ | apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης