Στη μπάλα όλα γίνονται. Δεν είναι κούφια κουβέντα αυτή, να την πεις έτσι για να εντυπωσιάσεις. Είναι πραγματικότητα, που σε στέλνει στον κόσμο της φαντασίας. Σε ονειροκατασκευή.

Ο τρόπος που η Πορτογαλία σήκωσε την κούπα στο ευρωπαϊκό του 2016, παραπέμπει σε σενάριο χολυγουντιανής υπερβολής, τουλάχιστον. Για να μην πει κανείς ότι η επιτυχία της Πορτογαλίας μοιάζει απίθανη. Ας την θυμηθούμε, σημειώνοντας ότι συνέβη στην προηγούμενη διοργάνωση, μόλις πριν πέντε καλοκαίρια, όχι πριν 50 χρόνια, τότε που ήταν ολότελα διαφορετικές οι ισορροπίες στο πρώτο επίπεδο των ποδοσφαιρικών δυναστειών…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραδοσιακά η Πορτογαλία ανήκει στη λάτιν σχολή και του επιθετικού ποδοσφαίρου. Με προπονητή, όμως, τον θρησκόληπτο Φερνάντο Σάντος (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ ) η εθνική ομάδα παρουσιάστηκε στο ευρώ της Γαλλίας ντυμένη με την πανοπλία του απόλυτου κατενάτσιο. Καμιά σκέψη να πάρει την πρωτιά, μόνο ό,τι τσουρνέψει πέραν από την ισοπαλία, με σκοπό το κάτι παραπάνω. Γιατί, μήπως η Ελλάδα το 2004 είχε βάλει στο σημάδι την κούπα; Μην τρελαθούμε.

Να, η πορεία θριάμβου της Πορτογαλίας το 2016:

Πρώτο ματς με την γάμα εθνικής στην Ευρώπη Ισλανδία και 1-1. Δεύτερο ματς με Αυστρία και 0-0. Τρίτο, με Ουγγαρία και 3-3. Τρία παιχνίδια χωρίς νίκη με αντιπάλους στα μέτρα της. Προκρίθηκε ως τρίτη ομάδα του ομίλου (!!!), ενώ επίσης με τρεις (3) βαθμούς ενεργητικό αποκλείστηκαν Τουρκία και Αλβανία. Και προκρίθηκε η ομάδα με Σάντος στο τσακ με τις τρεις ισοπαλίες, δηλαδή όχι με αγωνιστική αξιοπρέπεια, όπως π.χ. οι επίσης ως τρίτες από τον όμιλο τους Σλοβακία, Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία. Όλες αυτές είναι εθνικές ομάδες της σειράς και του σωρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επόμενη φάση, στους ”16”, η Πορτογαλία κάνει το θαύμα και κερδίζει 1-0 στην παράταση τα ρεμάλια της Κροατίας. Στα προημιτελικά 1-1 και μετά την παράταση κόντρα στην Πολωνία, την οποία αποκλείει στα πέναλτυ (5-3). Πρώτη καθαρή νίκη, μάλιστα με… 2-0 στον ημιτελικό, όταν ο παντοδύναμος της χάρισε αντίπαλο την… Ουαλία.

Για ποιο ευρωπαϊκό μιλάμε όταν μόλις ένα βήμα πριν τον τελικό αντίπαλοι είναι η Πορτογαλία του αντιπαθητικού ποδοσφαίρου και η… Ουαλία.

Στη φώτο, Σάντος και Ρονάλντο στον τελικό, όπου η Πορτογαλία με τη ψυχή στο στόμα, και μετά από παράταση, έβγαλε το ματσάκι με την Γαλλία και νίκη 1-0, και πολύ της ήταν.

………………………………………………………..

Λεβεντόπαιδα της γειτονιάς οι ήρωες των παιδικών χρόνων, διάβασε στο apodytiriakias.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης