Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτυ. Εύκολα. Θριαμβευτικά. Και όπως όλοι συμφωνούν η ομάδα που σηκώνει την κούπα είναι η καλύτερη στην πατρίδα της. Καλύτερη από τη δεύτερη της βαθμολογίας, η οποία κι αυτή είναι καλύτερη απ’ όλες τις άλλες. Πολύ περισσότερο η πρωταθλήτρια είναι ανώτερη από την τέταρτη της βαθμολογίας. Τι έγινε χθες στο Πόρτο της Πορτογαλίας; Η τέταρτη της Αγγλίας Chelsea αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης διότι νίκησε 1-0 την πρωταθλήτρια City.

Πως γίνεται ο τέταρτος να κερδίζει τον πρώτο; Γίνεται και παραγίνεται. Και επειδή βγήκε πρώτη στην Ευρώπη η Τσέλσυ δεν σημαίνει πως είναι και καλύτερη ομάδα στην Αγγλία. Αυτοί είναι οι νόμοι του ποδοσφαίρου. Η Σίτυ να είναι άξια και δίκαιη πρωταθλήτρια, αλλά να μην μπορεί να κερδίζει την Τσέλσυ και για το πρωτάθλημα και στον τελικό του Champions League.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Τσέλσυ ξεπέρασε στη βαθμολογία του πρωταθλήματος την Λέστερ, αλλά έχασε απ’ αυτήν στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας. Το ίδιο έγινε και στον τελικό του κυπέλλου στην Ελλάδα. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχασε το κατσαρόλι από τον ΠΑΟΚ.

Η αξιοκρατία είναι πολύ… ρευστή έννοια, για να μην πούμε ότι δεν ισχύει πάντα στο ποδόσφαιρο. Τα πρωταθλήματα, άλλωστε, και τα κύπελλα, και οι κάθε διοργανώσεις δεν γίνονται για να δει ο κόσμος ποιος είναι ο… καλύτερος, αλλά τέλος πάντων, για να δώσουν τις… εξετάσεις τους ποδοσφαιριστές και κλαμπ. Τα πρωταθλήματα και οι βαθμολογίες είναι απλά κράχτες για να προσθέτουν ενδιαφέρον και να δικαιολογούν μια επίφαση αθλητικού ανταγωνισμού.

Και αξιοκρατία δεν υπάρχει στη μπάλα, και αντίπαλοι δεν υπάρχουν. Το παραμύθι ότι στο γήπεδο είναι αντίπαλοι δυο ομάδες. Ποδοσφαιριστές υπάρχουν, όχι ομάδες. Οι ποδοσφαιριστές παίζουν, όχι τα… ονόματα των ομάδων. Επειδή, όμως, δεν είναι δυνατόν οι ένδεκα από τη μια πλευρά και οι άλλοι ένδεκα απέναντι να βγουν σκόρπιοι από τα αποδυτήρια, φοράνε όμοιες φανέλες. Και δίνουν την εικόνα ότι αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Μια ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι μας λέει η φωτογραφία; Ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν συμβόλαιο με την ανώνυμη εταιρεία της Τσέλσυ πανηγυρίζουν. Για ποιο λόγο χαίρονται; Ο καθένας, πολύ περισσότερο ο οπαδός της Τσέλσυ, θαρρεί ότι οι παίκτες αγκαλιάζονται γιατί κέρδισε η… ομάδα τους. Δεν ισχύει αυτό. Η χαρά είναι προσωπική, όχι ομαδική, όχι συλλογική. Ο παίκτης παίζει για πάρτη του, χαίρεται και απογοητεύεται ο ίδιος προσωπικά, είτε φοράει τούτη ή την άλλη φανέλα.

………………………………….

Με το ράσο του δεσπότη έκανε χοντρό παιχνίδι, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης