Η Αφροδίτη της Μήλου (φώτο) εδώ και δυο αιώνες βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Άγαλμα ελληνικό. Αρχαιότητα ελληνική, και την θαυμάζουν εκατομμύρια κάθε χρόνο. Σύμφωνοι, είναι αριστούργημα, ανήκει στο στην παγκόσμια κληρονομιά, στο σύμπαν, όμως δεν θα μας πείραζε να ήταν μόνιμα τοποθετημένο… εντός έδρας. Εν Ελλάδι.

Το παριζιανό Λούβρο μας έκανε τη χάρη και το εργαστήριο του έφτιαξε ένα πιστό αντίγραφο της «Αφροδίτης της Μήλου» που βρίσκεται στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου του κυκλαδίτικού νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοφιλέστερο έργο τέχνης της αρχαιότητας στον πλανήτη είναι τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα», όπως τα λέμε. Βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο. Νο 2 σε επισκεψιμότητα η Αφροδίτη της Μήλου και Νο 3 η Νίκη της Σαμοθράκης, επίσης στο «πορτοφόλι» του Λούβρου.

Οι άλλες δύο αρχαιότητες, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των σπουδαιότερων μνημείων, είναι από Ελλάδα (!!!), κι αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό.

Νο 4 ο Βωμός του Ναού του Διός στο μουσείο Πέργαμου, στο Βερολίνο. Οι Γερμανοί έφτιαξαν τη «δική» τους Αθήνα, μια ακρόπολη επάνω στην οποία έστησαν τον Ναό του Διός, 36 μ. πλάτος και 33 μ. βάθος, με ανάγλυφες παραστάσεις της ζωοφόρου να κοσμούν τα «πόδια» του Βωμού. Υπάρχει και σύνθεση της σύγκρουσης Θεών και Γιγάντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νο 5 «Ο Αρπιστής», ένα μικρούλι άγαλμα, βρέθηκε στο νησάκι Κέρο των Κυκλάδων και βρίσκεται στο Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης. Την Κέρο την είχαν ξεσκίσει οι αρχαιοκάπηλοι.

Αρπιστής, ο νέος με την άρπα. Όπως λέμε βιολιστής. Ο αρπιστής, κομψοτέχνημα της ελληνικής γλυπτικής και του κυκλαδίτικου πολιτισμού, ηλικίας τουλάχιστον 4.500 χρόνων. 

Από κορμί η Λάσκαρη ανώτερη της Βουγιουκλάκη και της Καρέζη, διάβασε apodytiriakias.gr

ΑΠΟ ΚΟΡΜΙ Η ΖΩΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΖΕΝΗΣ | apodytiriakias.gr

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης