Υπάρχει και το Ευαγγέλιο του Πολέμου! Πως είπες; Βεβαίως και υπάρχει και αναγνωρίζεται απ’ όλους τους στρατιωτικούς, τους επαγγελματίες υπηρέτες του πολέμου. 

Πόλεμος. Η μεγαλύτερη ήττα του ανθρώπου. Τι να ψάξω νικητές και χαμένους. Αρνούμαι να δεχθώ ιδεολογίες και πατρίδες, δίκαια και άδικα της κάθε πλευράς. Η αλήθεια είναι μία. Καμιά θρησκεία και κανένας Θεός δεν κατάφερε την ειρήνη. Η μεγαλύτερη χρεωκοπία του ανθρώπινου γένους. Που αιώνες πορεύεται σταθερά και ακλόνητα με μικρούς και μεγάλους, ισχυρούς και αδύναμους. Και βέβαια με τον πόλεμο. Με τους πολέμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί να έχουν αξία τα θρησκευτικά Ευαγγέλια, όταν ο κόσμος τα γράφει κανονικά; Όταν όλες οι θρησκείες είναι με την ειρήνη αλλά ο πόλεμος πάντα κρατεί. Από καταβολής ανθρώπου στη γη. Ευαγγέλιο του Πολέμου! Τι είναι αυτό; Η Βίβλος των στρατιωτικών.

Άκουσα για πρώτη φορά το όνομά Κλαούζεβιτς πιτσιρίκι, σπίτι μου. Όποτε μαζευόντουσαν οι θείοι μου πλακωνόντουσαν με τον πατέρα μου. Τα βρίσκανε μονάχα στις ταβλομαχίες. Η κόντρα στο τάβλι έφερνε ηρεμία, διότι ήταν πολύ μεγάλη η επιθυμία τους να πάρουν την παρτίδα. Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με νεύρα και πειράγματα, απαιτεί αυτοσυγκέντρωση. Όταν δεν κρατούσαν στα χέρια τα ζάρια, οι πολιτικές και οι άλλες συζητήσεις ήταν η αφορμή να πέφτουν μπινελίκια. “Το είπε και ο Κλαούζεβιτς!…” ήταν η τελευταία φράση του θείου Ευάγγελου στην παρέα, πριν αρπάξει το παλτό του και κλείσει πίσω του την πόρτα, με θόρυβο. Ο Κλαούζεβιτς! Ποιος να ‘ναι αυτός. Ο θεωρητικός του πολέμου. Αυτός που έγραψε το Ευαγγέλιο του Πολέμου.

“Vom Kriege”, Περί Πολέμου. Το πολυμεταφρασμένο βιβλίο του Καρλ Φίλιπ Γκόντφριντ φον Κλαούζεβιτς, Πρώσου αξιωματικού. Γεννήθηκε Ιούλιο του 1780 και πέθανε από χολέρα το 1831 σα σήμερα 16 Νοεμβρίου, στα 51 του. Ό,τι νοείται θεωρία, πρακτική, τακτική, φιλοσοφία για τον πόλεμο ξεκινάει από το βιβλίο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Περί Πολέμου”. Ποιου πολέμου; Του κάθε πολέμου! Όχι μόνον στο πεδίο της στρατιωτικής μάχης. Της κάθε μάχης! Στις μπίζνες, στο μάρκετιγκ διαβάζεις το Περί Πολέμου του Κλαούζεβιτς. Του επιτελάρχη των πρωσικών δυνάμεων στο Βατερλώ, στην ήττα του Ναπολέοντα. Ήταν τότε 35 χρονών.

Το βιβλίο, ανολοκλήρωτο, το εξέδωσε η γυναίκα του Κλαούζεβιτς, του Διευθυντή της Σχολής Πολέμου του Βερολίνου, ένα χρόνο μετά το θάνατο του συζύγου της. Διδάσκεται μέχρι σήμερα σ’ όλες τις στρατιωτικές σχολές της γης.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ο Νο 1 σταρ του Χόλυγουντ, μέγας εραστής, με γοητεία… προπολεμική, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης