Πριν από έξι δεκαετίες πόσοι να την θυμούνται, πόσοι να την γνωρίζουν. Την ιστορία στην οποία πρωταγωνίστησε ένα ναζιστικό κάθαρμα με συμπεριφορά λες και είχε εντελώς για φτύσιμο την Ελλάδα. Ένας εγκληματίας με χιτλερική στολή έκανε τα όργια των οργίων στην πατρίδα μας και η επίσημη Ελλάδα δεν τολμούσε να τον καταδικάσει. Να τον φυλακίσει. Ακόμα κι όταν η Γερμανία έχασε τον πόλεμο κι έσκυψε το κεφάλι στους συμμάχους, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρά την παγκόσμια κατακραυγή, μόνον συγγνώμη δεν ζήτησε από τον Μαξ Μέρτεν! Τον λοχαγό με βαθμό ανώτατου εισαγγελέα που είχε αναλάβει να «καθαρίσει» την Βόρεια Ελλάδα από τους Έλληνες Εβραίους. Έστειλε 45.000 στο Άουσβιτς και τους άρπαξε τις περιουσίες ο χασάπης Μαξ Μέρτεν.

Μόνον οι αριστεροί πολιτικοί, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αντιδρούσαν τότε για την άθλια στάση της ελληνικής κυβέρνησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπόθεση Μέρτεν. Ένα ακόμα εθνικό μας ρεζιλίκι. Απρίλιος 1942. Ο Γερμανός δικαστικός, υπηρέτης της δικαιοσύνης, ξεκινάει τη γενοκτονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος του πολέμου τον συλλαμβάνουν οι Αμερικάνοι στην Γερμανία και θέλουν να τον παραδώσουν στην Ελλάδα για να τον δικάσει. «Ο Μέρτεν πρόσφερε υπηρεσίες στην Ελλάδα και προτείνουμε να τον απελευθερώσετε, όχι να τον δικάσουμε». Αυτή ήταν η… περήφανη θέση της προσκυνημένης Ελλάδος.

Στο μεταπολεμικό Βερολίνο ο… φιλέλλην Μέρτεν, που γεννήθηκε το 1911 και ψόφησε το 1971, παίζει μπάλα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και, μάλιστα, φτιάχνει πολιτικό κόμμα. Σα να μην τρέχει τίποτα. Σα να μην προηγήθηκε τίποτα σε βάρος του. Και ως υψηλόβαθμος στέλεχος του γερμανικού υπουργείου δικαιοσύνης έρχεται στην – οι λέξεις χάνουν την αξία τους όπως να την χαρακτηρίσεις-  Ελλάδα για να καταθέσει για Γερμανό εγκληματία πολέμου. Μάρτυς υπεράσπισης.

Τον αναγνώρισαν! Τον θυμήθηκαν και τον συλλαμβάνουν τον προκλητικό για τη θρασύτητα του Μαξ Μέρτεν. Η Γερμανία απαίτησε να τον αποφυλακίσουν και σ’ αυτή την απαίτηση… συμφώνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που τότε, τέλη της δεκαετίας ’50, διαπραγματευόταν δάνειο 200 εκ. μάρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σάλος. Παγκόσμια. Για τη ξεφτίλα της Ελλάδος να αμνηστεύει τον ναζιστή σφαγέα. Τελικά, στις 11 Φεβρουαρίου 1959 αρχίζει η δίκη του Μέρτεν στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου στην Αθήνα. Το κτήνος εμφανίζεται χαμογελαστός στο δικαστήριο. Προκλητικός. Γνωρίζοντας ότι η αίθουσα ήταν γεμάτη από συγγενείς των Εβραίων θυμάτων του και ξένους δημοσιογράφους.

Μετά από 20 μέρες βγήκε η απόφαση. Φυλακή 25 χρόνια. Η κυβέρνηση Καραμανλή φτιάχνει νομοσχέδιο για να τον αποφυλακίσει! Σα σήμερα, 5 Νοεμβρίου, το 1959, η περήφανη Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το νομοσχέδιο και ο δήμιος των Ελλήνων απελευθερώθηκε.

…………………………………………………

Οι δυο μεγάλοι και ανίκητοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού χθες με Άιντραχτ, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης