Χαρακτηρίζονται πλούσιες και ισχυρές οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης οι οποίες ξεκίνησαν το αντάρτικο, να στήσουν δικό τους μαγαζί, ανεξάρτητο, ώστε να μη μπερδεύονται τα δικά τους έσοδα με άλλα κλαμπ μικρότερης πελατείας. Σωστά, πράγματι οι πολυεθνικές εταιρείες που συνωμότησαν για να δραπετεύσουν από τις οικονομικά ασύμφορες σ’ αυτές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι και πλούσιες και πανίσχυρες. Γιατί, όμως;

Γιατί είναι πλούσιες, και γιατί αυτές κατά 99% κατακτούν τα κύπελλα Ευρώπης; Μόνιμα και για δεκαετίες πρωταγωνιστούν στο ευρωπαϊκό, δηλαδή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η δυναμική στο ποδόσφαιρο αξίας της Ευρώπης σε σύγκριση με ό,τι κυκλοφορεί στις άλλες ηπείρους του πλανήτη, είναι η μέρα με το απόβραδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι πλούσιες και καλύτερες αγωνιστικά οι ομάδες, που για μια φορά ακόμα αποπειράθηκαν το πραξικόπημα, διότι ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στις μεταγραφές. Ούτε διότι παρουσιάζουν σύνολα με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Ούτε διότι είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, έχουν ιδιόκτητα πανάκριβα γήπεδα, μεγαλομετόχους μεγιστάνες του χρήματος. Τίποτα απ’ όλα αυτά!

Η δύναμη και η αιώνια περιουσία της πλούσιας ομάδας είναι οι οπαδοί της. Η μάζα των ανθρώπων οι οποίοι τυφλά και φανατικά την ακολουθούν. Ο οπαδός είναι παντοτινός πελάτης. Το μέγα, λοιπόν, ατού της αποκαλούμενης ειρωνικά και περιφρονητικά πλούσιας ομάδας είναι ο όγκος των οπαδών της.

Και επειδή, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός ή η Ίντερ, η Μίλαν ή ο Παναθηναϊκός, έχουν κόσμο ατέλειωτο, γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό, παραδίδονται σε εκατομμυριούχο αφεντικό. Ο Ιβάν Σαββίδης π.χ. δεν θα εξαγοράσει τον Μακεδονικό ή τον Θερμαϊκό, αλλά τον ΠΑΟΚ, τη δημοφιλέστερη ομάδα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Το ίδιο ένας Ρώσος ολιγάρχης, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, θα πάρει μια λονδρέζικη, όχι κάποια επαρχιακή βήτα κατηγορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέγεθος, λοιπόν, της λαϊκής υποστήριξης είναι το μέτρο της αποκαλούμενης πλούσιας ομάδας. Κι ακριβώς επειδή μια ομάδα σέρνει κόσμο από πίσω της, προσελκύει πλούσιο αφεντικό, αγοράζει ποδοσφαιριστές από τον αφρό της αγοράς, κατακτά τίτλους, γίνεται ισχυρή, πιο ισχυρή από άλλες, και εξελίσσεται σε άτυπο μέλος της πλουτοκρατικής τάξης στη μπάλα. Αν ”φταίει” σ’ αυτό κάποιος, αυτός είναι ο λαός της.

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Στη μανούρα διαρκείας του Βιγιαφάνες από τον πάγκο με Άρη, τι έκανε ο Μπόλονι, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης