Βρέθηκαν νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο τύμβο της Αμφίπολης. Καμία έκπληξη. Δίπλα στους νεκρούς τοποθετούσαν ό,τι χρειαζόντουσαν όταν θα επέστρεφαν στη ζωή. Ίσως θα τα χρειαζόντουσαν όταν ξαναγύριζαν από τον αγύριστο. Ίσως εκεί που πήγαιναν περνούσαν τα φράγκα που είχαν μια άλφα αξία στη γη. Στους τάφους βάζανε και προσωπικά αντικείμενα των πεθαμένων, όπλα, κοσμήματα, προφυλακτικά, φάρμακα, κινητά τηλέφωνα, μίνι τηλεοράσεις, νυχοκόπτες κλπ. 

Έτσι που λες. Στον Τύμβο της Αμφίπολης και νομίσματα επί αυτοκρατορίας του Αλέκου. Του μεγάλου Αλέξανδρου. Όχι τίποτα δολάρια Καναδά, λίρες στερλίνες και ρούβλια. Θυμήθηκα τον Άρπαλο! Μακράν τον πρώτο στο είδος του, τον μέγιστο καταχραστή της αιωνιότητας. Κανένας από τους στρατηγούς, όλους αυτούς τους ομοτράπεζους του Μεγάλου, μέσα σ’ αυτούς ήταν και ο Άρπαλος, ποτέ των ποτών δεν πρόκειται να διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου άρπαγα όλων των εποχών. Αυτός ο τίτλος, αυτό το… αξίωμα ανήκει στον Άρπαλο, ο οποίος με τις ενέργειες του τίμησε το… όνομα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοτώνει τον Φίλιππο ένας εραστής του κι αμέσως αναλαμβάνει το κουμάντο στο βασίλειο της Μακεδονίας ο γιος, ο 20χρονος Αλέξανδρος, που ποντάρει στους συνομήλικους παιδικούς φίλους του, αλλά και στους μπαρουτοκαπνισμένους στρατηγούς του πατέρα του. Ο μόνος που ήταν άχρηστος για στρατιωτικό αξίωμα ήταν ο κουτσός Άρπαλος, κολλητάρι κι αυτός, συμμαθητής κι αυτός του Αλέξανδρου.

Στα Σούσα ο Μέγας Αλέξανδρος βάζει χέρι στο Φορτ Νοξ της Περσίας, χωρίς υπερβολή. Εκεί ήταν όλο το χρυσάφι που είχαν συγκεντρώσει οι Πέρσες βασιλιάδες, από την εποχή του Κύρου του Μεγάλου. Στην Ιστορία δεν έχει καταγραφεί μεγαλύτερος θησαυρός. Μυθική κατάσταση. Ο Άλεξ αποφασίζει τα πάντα όλα να τα βουτήξουν και να τα μεταφέρουν στα Εκβάτανα, την οχυρωμένη πόλη.

Τρεις χιλιάδες καμήλες, 1.700 μουλάρια και φορτηγά οχήματα αποτέλεσαν ένα τεράστιο καραβάνι που θα κατέληγε στην έδρα του κρατικού ταμείου της Μακεδονίας, στα Εκβάτανα. Επικεφαλής της χρηματαποστολής ανέλαβε ο… Άρπαλος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέγα και αναπάντητο ερώτημα. Δεν θα σταθούμε στις μαλακίες που σαλιαρίζουν οι ιστορικοί, ότι ο Αλέξανδρος είχε μεγάλη ψυχή και συγχώρησε τον Άρπαλο, ο οποίος είχε ήδη αρπάξει τα λεφτά της εκστρατείας και την είχε κοπανήσει στα Μέγαρα. Διορισμένος θησαυροφύλακας ήταν ο προσωπικός φίλος του Αρχηγού, ο αριστοκράτης Άρπαλος, κι όμως του την χάρισε ο Αλέξανδρος. Αυτό είναι το ερώτημα που ακόμα και σήμερα ζητάει απάντηση. Γιατί ο αρχηγός δεν τον τιμώρησε παραδειγματικά, όπως ένα σωρό άλλους;

Την ξαναέκανε ο Άρπαλος! Οι άλλοι τραβιόντουσαν στους πολέμους και ο κουτσός ζούσε στη χλιδή και την ακολασία. Κανονικό χαρέμι είχε στήσει, ήταν και πολύ ερωτύλος ο σακάτης.

Μίσθωσε 6.000 στρατιώτες ο Άρπαλος και με τις γκόμενες από κοντά βουτάει το θησαυρό και εξαφανίζεται. Έφθασε μέχρι την Αθήνα! Ζήτησε την προστασία των Αθηναίων και αφού τους πρόσφερε τα μισά πακέτα, τα μισά τσουβάλια χρυσάφι, τους παρακίνησε να αντισταθούν στον Αλέξανδρο! Οι μαλάκες οι Αθηναίοι, συνεπείς δημοκράτες της πλάκας, έφεραν το θέμα στην Εκκλησία του Δήμου, στην Πνύκα. Τελικά, αποφάσισαν ότι αν δεχθούμε τον Άρπαλο, ο Αλέξανδρο θα μας ρίξει ζωντανούς στα λιοντάρια.

Η συνέχεια επί της οθόνης. Αναφέρω μόνο ότι ο Άρπαλος εγκατέλειψε την Αθήνα, κατέληξε στην Κρήτη, όπου εκεί τον καθάρισε ένας άλλος ματσαράγκας σαν κι αυτόν, και φονιάς μαζί, από την Σπάρτη. Ο δε Αλέξανδρος βρήκε πρόωρο θάνατο στην Βαβυλώνα σα σήμερα 10 Ιουνίου, το 323 πριν τον Χριστό.

……………………………….

Και η Ελλάδα παίρνει στα σοβαρά τον Ερντογάν, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης