Άμα σκάσει το ηφαίστειο θα σε κάψει. Επιτόπου! Δεν γλιτώνεις. Σε δέκατα του δευτερολέπτου, για την ακρίβεια σε κλάσματα του δευτερολέπτου σκοτώνει, «πετρώνει», δημιουργεί «αντικείμενα» μουσειακά από ανθρώπους και ζώα. Προχώρησε στους αιώνες των αιώνων το δίποδο, επιστημονικά και τεχνοκρατικά, αλλά είναι καρυδότσουφλο σκέτο στον άγριο ωκεανό, ένα φτερό στον άνεμο, αν η φύση θυμώσει… Με κανένα σεισμό, με καμιά έκρηξη ηφαιστείου, με τίποτα πυρκαγιές στο δάσος…

Επικυρίαρχος του σύμπαντος ο άνθρωπος, κάνει μια και δεν το ‘χει σε τίποτα να φτάσει στο φεγγάρι και όπου γουστάρει, αλλά στη γη παραμένει ανίσχυρος απέναντι στις απρόβλεπτες (;) δυνάμεις της φύσης. Τι πυροσβεστικά, αεροπλάνα και υδροφόρες, τι κινητοποιήσεις πυροσβεστών επαγγελματιών και εθελοντών, τι προσχέδια κυβερνητικά, η πυρκαγιά θα κάνει τη δουλειά της, την καταστροφή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξακόσια χρόνια πριν τον Χριστό, πλούσιοι Ρωμαίοι πήγαν σε τοποθεσία μαγευτική και έφτιαξαν βίλες. Τότε στήθηκε η πόλη Πομπηία, ούτε 150 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, στους πρόποδες του αθώου και… ακίνδυνου βουνού, του Βεζούβιου. Το βουνό δεν ήταν μόνο βουνό, ήταν και ηφαίστειο. Το 79 μ.Χ., σαν σήμερα 24 Αυγούστου, κάνει το πρώτο «μπραφ» και σε 25 ώρες καταπίνει την πόλη. Την Πομπηία, κοντά 12 χιλιόμετρα από τη Νάπολη. Έκαψε και το παραμικρό κολυμπηθρόξυλο.  

Η τελευταία έκρηξη του Βεζούβιου έγινε Μάρτιο του 1944, όπου έκαψε -πιο σωστά εξαφάνισε- τρία χωριά. Και οι αρχές μάζευαν στάχτες χιλιόμετρα μακριά, δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, ενώ οι επιστήμονες κάνουν τις μελέτες και τις έρευνες για να καταλήξουν στη μεγάλη αλήθεια. Ο άνθρωπος παραμένει αδύναμος, ελάχιστος απέναντι στη «βία» της φύσης.

……………………………………………………….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλαφούζος αδικεί τον εαυτό του, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης