Τεράστιος. Κορυφή μάστορας να γράφει διηγήματα. Με εργαλείο την τρέλα του. Αυτή ήταν ο κινητήρας του Γκι ντε Μοπασάν να δημιουργεί ιστορίες στο χαρτί. Τυχερός που είχε δάσκαλο τον άλλον Γάλλο στυλίστα, τον Γκιστάβ Φλομπέρ (1821-80) που σκανδάλισε την εποχή του με το μυθιστόρημα «Μανταμ Μποβαρί». Τη συγγραφική προίκα του Μοπασάν πλούτισαν και οι παρέες του, όλοι ταλαντούχοι ομότεχνοί του. Στις συναντήσεις της συντροφιάς ακούει ο ταλαντούχος και συσσωρεύει το πνευματικό του ρεπορτόριο.

Έπιασε τον Γκι ντε Μοπασάν και δεν του έφευγε με τίποτα η μανία να αυτοκτονήσει. Συνέγραψε, μάλιστα, συλλογή διηγημάτων με θέμα την αυτοκτονία και ίσως είναι ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα της ευθανασίας. Γιατί όχι όταν κάποιος δεν γουστάρει άλλο να τραβιέται στη ζωή, όταν υποφέρει για τούτο και το άλλο. «Χάρισμα κάνουν σ’ αυτόν που έχει παραιτηθεί από τη ζωή και αποζητά το έλεος αξιοπρεπούς θανάτου» έλεγε ο συγγραφέας για την ευθανασία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1893, σαν σήμερα 6 Ιουλίου, πέθανε στα 43 του χρόνια ο Γκι ντε Μοπασάν, διαλυμένος ψυχολογικά από τη σύφιλη και αποφασισμένος να αυτοκτονήσει. Οι προσπάθειές του ήταν αποτυχημένες, τελικά τον έκλεισαν στο τρελάδικο, απ’ εκεί όπου βγήκε κατευθείαν για το νεκροταφείο.

Το κορυφαίο διήγημα του Guy de Maupassant, άλλωστε αυτό το απογείωσε και του χάρισε την αιώνια καταξίωση, είναι «Η Χοντρομπαλού». Φοβερή μυθιστορηματική ηρωίδα η Ελισάβετ Ρουσέ, η χοντρομπαλού, επαγγελματίας πόρνη, με σωματικά προσόντα, ιδιαίτερα βυζιά, που αιχμαλώτιζαν το μάτι του αρσενικού.

Γαλλοπρωσικός πόλεμος, μια ακόμα στρατιωτική ντροπή των Γάλλων. Νορμανδία, 1870, σε μια άμαξα εννέα άτομα «καθωσπρέπει», πλούσιοι με τίτλους ευγενείας κι όχι, ανάμεσά τους και δύο καλόγριες. Το δέκατο πρόσωπο μέσα στην άμαξα που κι αυτό θέλει να απομακρυνθεί από τη φωτιά του πολέμου είναι η πουτάνα, η χοντρομπαλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άμαξα καταφθάνει σε πόλη όπου ελέγχεται από Γερμανούς. «Δεν περνάτε…» τους κόβει τη φόρα ο Πρώσος αξιωματικός της φρουράς και ρίχνει την ύποπτη ματιά του ξεχωριστά στον καθένα από τους δέκα επιβάτες. «…Εκτός κι αν περάσει μαζί μου μια βραδιά η βυζού» προτείνει ο στρατιωτικός. 

– Πουτάνα είμαι, αλλά δεν κάθομαι να με πηδήξει ένας εχθρός της Γαλλίας… ξηγιέται η Ελισώ.

«Και θα μείνουμε εδώ; Θα γυρίσουμε πίσω;» τρομοκρατούνται οι φυγάδες ταξιδιώτες που είχαν αποφασίσει να την κοπανήσουν από την αντάρα του πολέμου. Ένας, ένας, λοιπόν, οι κόμητες και οι κόμισσες, ακόμα και οι μοναχές(!), άρχισαν το ψηστήρι στην χοντρομπαλού να… ενδώσει. Ο Μοπασάν, αφού στο διήγημά του ξεβρακώνει την ηθική των αστών, τους κάνει τη χάρη να δεχτεί η πουτάνα να σηκώσει τα πόδια της στον ξένο καραβανά.

………………………………………….

Ο πρώην της ΑΕΚ Ολιβέιρα απειλεί τον μύθο του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, διάβασε apodytiriakias.gr

https://apodytiriakias.gr/athlitika/2021/07/04/o-nelson-apeilei-to-mutho-tou-loutseskou.aspx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης