Σκοτώθηκαν 750.000 άνθρωποι, τόσο μεγάλο και τόσο σκληρό ήταν το πολεμικό επεισόδιο στο Κουρσκ της Ρωσίας. Δεν καταγράφηκε το σύνολο των νεκρών ζώων, σκυλιών, γατιών, πουλιών, λύκων, λαγών, αλεπούδων, φιδιών, χελώνων… Όχι δα, να μπει η αξία της ανθρώπινης ζωής στο ίδιο ζύγι με τη ζωή ζώων. Γι’ αυτούς που αποφασίζουν τον πόλεμο, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεν στοχεύουν να κατακτήσουν πτηνά και ψάρια, ποντίκια και ασβούς, τίποτα γιδοπρόβατα, όμως σίγουρα η ανθρώπινη ζωή τους περισσεύει.

Έπαθε την καταστροφή στη Μάχη του Στάλινγκραντ ο Χίτλερ και σα σήμερα 5 Απριλίου, το 1943, έδωσε την εντολή: ”Ορμάμε για το Κουρσκ”. Νέα ήττα, καταστροφική κι αυτή, μισό εκατομμύριο νεκροί υπέρ… Χίτλερ, άλλοι λένε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Οι υπερασπιστές του Κουρσκ Ρώσοι, πιο σωστά Σοβιετικοί, αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν στη διεθνή κοινότητα τον αριθμό των θυμάτων της κορυφαίας στην Ιστορία σύγκρουσης με άρματα μάχης. Χρειάστηκε να διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση, 50 χρόνια αργότερα από τη μάχη στο Κουρσκ, για να παραδεχθούν οι Ρώσοι ότι είχαν 250.000 νεκρούς και 600.000 τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποψήφιος αξιωματικός του στρατού το γνωρίζει. Σε όποια σχολή πολέμου φοιτά, όπου γης, είναι απίθανο να μην αποτελεί αντικείμενο μαθήματος και μελέτης η Μάχη στο Κουρσκ, για την οποία έχουν γραφεί δεκάδες, εκατοντάδες βιβλία. Ο μαθητής Σχολής Πολέμου, λοιπόν, σήμερα όταν η διαδικασία πολέμου έχει αλλάξει, όταν η εξέλιξη της τεχνολογίας των οπλικών συστημάτων άλλαξε τον πόλεμο, αισθάνεται πλέον χειριστής τηλεπαιχνιδιού με το φορητό του τηλέφωνο, κι απλωμένες στο «γήπεδο» τις εχθρικές δυνάμεις.

Καλά πληροφορημένος ο Ρώσος Κουτούζωφ για το τι συμβαίνει στο αντίπαλο στρατόπεδο, και για το πότε οι Γερμανοί θα ξεκινήσουν τις επιθέσεις, έχει προλάβει να οργανώσει τον Κόκκινο Στρατό με 1,3 εκ. άνδρες, 3.300 άρματα μάχης, 20.000 κανόνια και 2.400 αεροσκάφη.

Οι Γερμανοί με 900.000 άνδρες, 2.700 άρματα, 10.000 κανόνια και 2.000 μαχητικά αεροπλάνα της Λουφτάβε. Περίεργο θα πεις. Ο Χίτλερ είναι ο επιτιθέμενος, ο μέγας στρατηγός Γκεόργκι Κουτούζωφ ο αμυνόμενος. Άρα, οι Γερμανοί δεν βγαίνουν από τα αποδυτήρια αν δεν έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του Χίτλερ να ξεμπερδεύει με το Κουρσκ. Με το Ανατολικό Μέτωπο. Για να μετακινήσει στη συνέχεια όσους περισσότερους μάχιμους και να ενισχύσει το μέτωπο της Ιταλίας, εκεί όπου αναμένει την απόβαση των Συμμάχων. Ο σχεδιασμός προβλέπει να ξεκινήσει η επίθεση αρχές Μαΐου 1943, όλοι οι Γερμανοί στρατηγοί είναι πανέτοιμοι και πράγματι υπάρχει εμπιστοσύνη στο χιτλερικό στρατό διότι συγκροτήθηκε με ό,τι πιο επίλεκτο.

Ο Κουτούζωφ επιστρατεύει τους πάντες από κάθε χωριό και θάβει 1.800 νάρκες σε κάθε χιλιόμετρο. Δεν σταμάτησε επί τρεις μήνες να ενισχύει τον στρατό του με όσο το δυνατόν περισσότερα τανκ. Ο Χίτλερ καθυστερεί, διότι περιμένει την εργοστασιακή παραγωγή αρμάτων μάχης τελευταίου τύπου.

Μπήκε το καλοκαίρι αλλά η ρωσική γη ακόμα είναι παγωμένη. Δεν έχουν λοιώσει οι πάγοι. Ζόρι για το γερμανικό ντου. Τελικά, νύχτα 3 Ιουλίου οι μηχανές των ναζί ξεκινούν να «καθαρίζουν» τα ναρκοπέδια με οργάνωση, με σύστημα, με επιτυχία. Οι Ρώσοι δεν κάθονται με χέρια σταυρωμένα. Κάνουν τσακωτούς κάποιους Γερμανούς σκαπανείς, και απ’ αυτούς, με την απειλή να μη τους «χειρουργήσουν», έμαθαν συγκεκριμένα πράματα σχετικά με την επίθεση του εχθρού.

Στις 4 και 5 Ιουλίου αρχίζει το πάρτυ. Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν προχωρημένες ρωσικές γραμμές και επιτόπου ακολουθεί με τα κανόνια ορχηστρικό πυρ της κολάσεως. Ήταν επόμενο να απαντήσει το ρωσικό πυροβολικό. Ο Θεός είχε κρυφτεί.

Στις 12 Ιουλίου οι Γερμανοί προχωρούν, όχι τόσο γρήγορα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους. Τους καθυστερούν οι νάρκες. Κάποια στιγμή οι Ρώσοι κάνουν την έκπληξη, βγαίνουν στην επίθεση. Δεν ξανάγινε αυτό, 700 γερμανικά τεθωρακισμένα κόντρα σε 850 ρωσικά και σε απόσταση λίγων μέτρων(!) οι αντίπαλοι. Και από τις δύο πλευρές άρματα μένουν από πυρομαχικά, αλλά συνεχίζουν τη μάχη προσπαθώντας να εμβολίσουν εχθρικά τεθωρακισμένα.

Στις 17 Ιουλίου οι Ρωσοι περνάνε στη γενική αντεπίθεση, όταν τα περισσότερα άρματα και από τις δύο πλευρές έχουν αχρηστευθεί. Όποια είναι επισκευάσιμα τα καθιστούν πάλι λειτουργικά οι Ρώσοι, στη διάρκεια της αντεπίθεση τους. Ο Χίτλερ διέταξε υποχώρηση. Ο Θεός βγήκε πάλι από την κρυψώνα του.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Τι θα πει ”Η ΑΕΚ είναι… ΑΕΚ”;, διάβασε apodythriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης