Ο πρώτος που απέρριψε την ιδέα ότι το κέντρο του σύμπαντος είναι η Γη. Η ανατροπή- γροθιά στο στομάχι των θρησκειών. Ποια Γη; Είναι ένας πλανήτης, δηλαδή πλανάται, κουνιέται, δεν είναι ακίνητη, ούτε «πατάει» κάπου. Πιο συγκεκριμένα η Γη περιστρέφεται, κάνει ”προγραμματισμένες” βόλτες. Αυτά σύμφωνα με τη θεωρία του Κοπέρνικου, με την οποία ταρακουνήθηκε η φιλοσοφία του τότε γνωστού κόσμου, που ήταν η Ευρώπη. 

Με το όνομα Νικολάϊ Κόπερνικ γεννήθηκε κάπου στην Πολωνία, Φεβρουάριο του 1543, ένα πιτσιρίκι ορφανό και από τους δυο γονείς. Υιοθετημένος από θείο του επίσκοπο έγινε κι αυτός ιερέας. Το ιερατείο όπως είχε πιάσει από το γιακά τον Γαλιλαίο, γιατί ο καταραμένος, ο αθεόφοβος τόλμησε να ισχυριστεί ότι η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει, και τον έχει απειλήσει με αφορισμό, έτσι ένα αιώνα ενωρίτερα την βγήκε… διαφωτιστικά και στον Κοπέρνικο. Επειδή ο Πολωνός έλεγε πως κυρίαρχος και στη βάση των πάντων είναι ο Ήλιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτεύθηκε την αστρονομία κι άρχισε να την μελετάει ο Κοπέρνικος με το που μπήκε στα 18 του στο πανεπιστήμιο της Κρακόβιας. Στα 22 του στο πανεπιστήμιο της Μπολώνια σπούδασε Δίκαιο, επειδή προοριζόταν να γίνει κι αυτός επίσκοπος όπως ο θετός μπάρμπας του. Τελικά τον έκαναν παπά στα 24, αλλά αυτός δεν έφευγε από την Ιταλία, έμεινε κοντά σε δασκάλους του, τους αστρονόμους.

Ανήσυχο πνεύμα ο Κοπέρνικος την έβρισκε στον Πλάτωνα και τον Κικερώνα, προσπαθούσε να αποκαλύψει τι κρύβουν οι αράδες στα κείμενα τους για τις κινήσεις της Γης. Σπούδασε και πολιτική οικονομία διότι στα 41 του έγινε κυβερνήτης σε μια περιοχή, και ασχολήθηκε με το κτηματολόγιο(!) και τα δημόσια έσοδα. Το 1743, σα σήμερα 24 Μαίου, στα 70 του πέθανε, αυτός, όχι και η θεωρία του με την οποία άνοιξε το «Μαύρο Κουτί» στην πτήση της ανθρωπότητας στο διάστημα.

……………………………………..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος αποφάσισε να πάρει ο ΠΑΟΚ πάλι το κύπελλο, διάβασε στο apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης