Υπάρχουν και τα ακατάλληλα έργα. Τα ακατάλληλα δι’ ανηλίκους. Κάποτε, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του θεατή διάβαζες ανάμεσα στις φωτογραφίες της ταινίας, έξω από το σινεμά την επιγραφή «ΑΥΣΤΗΡΩΣ ακατάλληλον». Και σήμερα, αν το κανάλι παίξει φιλμ ή και ρεπορτάζ με πλάνα που πρoκαλούν φρίκη, σκηνές που πολλοί δεν αντέχουν να παρακολουθήσουν, προηγείται η σχετική ενημέρωση. Η προειδοποίηση. Να κάνουν ζάπιγκ όσοι είναι ευαίσθητοι, έχουν καρδιακά προβλήματα.

Η ιστορία μας επιβάλλει να προετοιμαστεί ο αναγνώστης. Μιλάμε για την ανατριχίλα. Συνέβη το 1908, σαν σήμερα 9 Μαΐου, σε λαϊκή γειτονιά του Πειραιά. Τριάντα χρόνια χήρα η 60χρονη Μαρία Παπαδάκη από τα Σφακιά της Κρήτης παίρνει την 30χρονη έγκυο κόρη της Αφροδίτη και έρχονται στον Πειραιά. Δεν μπορούσαν να μείνουν άλλο στο χωριό τους. Γκαστρωμένη η θυγατέρα από δικηγόρο στα Χανιά, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό και η κοιλιά είχε αρχίσει να φουσκώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τι τρέχει, σα να παραπαχαίνει η Αφρούλα…» απορούσαν και πονηρευόντουσαν οι συγχωριανοί. Ναι, συμφωνούσε η χήρα του Βαρδή Παπαδάκη, ο γιατρός βρήκε μια αρρώστια στο κορίτσι, μαζεύεται νερό στην κοιλιά της, γι’ αυτό πρήζεται…

Ήρθε η στιγμή της γέννας. Μάνα και κόρη κλειδώθηκαν στο μαγερειό του μικρού, φτηνού, ισογείου διαμερίσματος που είχανε νοικιάσει. Πριν καν προλάβει το πρώτο του κλάμα το μωρό, η Σφακιανή γιαγιά το αποκεφαλίζει. Με μαχαίρι. Το κομματιάζει και στα πόδια, στα χέρια. Να χωράει σε τσουκάλι, να το βράσει. Και μετά να εξαφανίσει το τεμαχισμένο νόθο εγγόνι της.

Η λεχώνα για να πάει μέχρι την τουαλέτα έπρεπε να διαπεράσει την αυλή. Το ειδεχθές έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν σταγόνες από αίμα έπεσαν στο τσιμεντόστρωτο της αυλής. Μια γειτόνισσα ψυλλιάστηκε, και δεν έπεσε έξω. Ειδοποίησε δύο γυναίκες ακόμα και όρμησαν μέσα στο κουζινάκι. Να δουν τι διάολο συμβαίνει, όσο και να το υποψιαζόντουσαν, δεν πήγαινε το μυαλό τους σ’ αυτό που διεπίστωσαν λίγο μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατέφθασε ο ενωμοτάρχης. Ζήτησε το μωρό! «Γεννήθηκε νεκρό» του ξέκοψε η γριά. Η κόρη της κατέθεσε πως δεν ήξερε ότι ήταν… έγκυος, νόμιζε ότι είχε πάθει τυμπανισμό. «ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΙΣ ΑΡΤΙΓΕΝΝΗΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ» ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων.

Σημείωση απαραίτητη. Δυστυχώς το απαίσιο τούτο γεγονός δεν εκφράζει μοναδικότητα για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας της εποχής εκείνης.

………………………………….

Ξέμειναν από ξύλα για να κάψουν τους νεκρούς από Covid-19 διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης