Μια φορά κι έναν καιρό…, ας ξεκινήσουμε έτσι τη δραματική ιστορία, γιατί μοιάζει με παραμύθι…, ήταν ένας άσημος και φτωχός καλλιτέχνης. Αυτοδίδακτος πιανίστας έπαιζε μόνο με το ένα χέρι, το άλλο ήταν άχρηστο. Έγραψε και δικά του τραγούδια ο Εβραίος και πιστός φίλος του κομουνιστικού κόμματος Ουγγαρίας, ένα ήταν το «Σερβιτόρε, φέρε το λογαριασμό», ένα άλλο «Γουστάρω να είμαι μεθυσμένος». Μεροκάματο έβγαζε σε κακόφημα μπαρ με πελάτες πόρνες και Εβραίους της εργατικής τάξης.

Rezso Seress το όνομα του μονόχειρα πιανίστα. Οι Γερμανοί ναζιστές τον μπουζούριασαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όμως κατάφερε να επιβιώσει. Προηγουμένως, συγκεκριμένα το 1932, πριν την άνοδο του Χίτλερ, έγραψε ένα τραγούδι που έχει μια εντελώς ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια Ιστορία της μουσικής. Το Vege a Vilagnak, σε ελεύθερη μετάφραση «Ο Κόσμος Πλησίασε στο Τέλος του». Έγινε το τραγούδι «της αυτοκτονίας». Λέγεται ότι τουλάχιστον εκατό άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει επηρεασμένοι από τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Έναν χρόνο αργότερα, ο φίλος του Ρέτζο Σέρες, ο ποιητής Λάζλο Γιάβορ στην ίδια μουσική έγραψε άλλους στίχους και το τραγούδι το είπαν Szomoru Vasarnap, δηλαδή θλιμμένη Κυριακή. Κάποιοι έδιναν τέλος στη ζωή τους πέφτοντας στον Δούναβη. Η κυβέρνηση απαγόρευσε να παίζεται, να ακούγεται το τραγούδι. Το ίδιο έκανε και το BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το 1941 το τραγούδι, στα αγγλικά Cloomy Sunday, Μουντή Κυριακή, το είπε η θρυλική Billie Holiday και το έκανε παγκόσμιο σουξέ. Ο συνθέτης, ο φουκαράς Ρέτζο Σέρες, άτομο καταθλιπτικό, αρνήθηκε να πάει στις ΗΠΑ που τον κάλεσαν. Τελικά, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την κατάθλιψη, και το 1968, σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου, σε ηλικία 79 χρόνων, έριξε μια βουτιά από κτήριο στη Βουδαπέστη και αυτοκτόνησε.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Η νέα γυναικεία πελατεία, όχι η θεατρική, του Παύλου Χαϊκάλη, διάβασε apodytiriakias.gr

 

ΠΟΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΧΑΙΚΑΛΗ | apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης