Τον πρωτόπλαστο της Παλαιάς -και εβραϊκής- Διαθήκης τον ξέρουμε, είναι ο Άνταμ. Ελληνιστί Αδάμ. Ο πρώτος άνθρωπος, κατά τας γραφάς, που έπλασε ο Κύριος. Ιστορικά, βέβαια, αυτό δεν έχει αποδειχθεί, ούτε και πρόκειται. Αν το πρώτο δημιούργημα είναι ο Άνταμ, αν λεγόταν Άνταμ κι όχι π.χ. Αδαμάντιος ή Αδάμας και Αδάμαστος. Πρόλογος, τέλος. Μιλάμε για κάποιον άλλον Αδάμ, επίσης εβραϊκής καταγωγής, Γερμανό, καμάρι αυτοδημιουργίας και προκοπής της αιώνιας φυλής του. Μιλάμε για άτομα που πήραν από το χεράκι την ανθρωπότητα και την περπάτησαν πρώτοι αυτοί, λες με την αγωνία να προλάβουν άλλους.

Σε πόλη κοντά στη Φρανκφούρτη γεννιέται Μάιο του 1837 ο γιος κλειδαρά με το όνομα Άνταμ Όπελ. Φεύγει για τη Γαλλία το 1858 και ιδρύει τον μετέπειτα κολοσσό Opel, το 1863. Παίζουμε με τις χρονολογίες, έτσι για να δούμε πώς και πόσο η τεχνολογία άλλαξε την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη κουβέντα με την υπογραφή του αποδυτηριάκια. Παπάρια μάντολες ότι οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις έκαναν πιο εύκολη τη ζωή μας. Και στο φινάλε γιατί να γίνει πιο απλή και πιο βολική η ζωή μας, όταν πράγματι ήταν πιο εύκολη στους αιώνες εκείνους που υποτίθεται μας… κούραζε να βγάλουμε τον επιούσιον. 

Δεν τα βρίσκει με τον κλειδαρά πατέρα του ο ανήσυχος Αδάμ και την κάνει για το Παρίσι, όπου εκεί παθαίνει την πλάκα της ζωής του όταν βλέπει μια… ραπτομηχανή. Ξεσκίζεται στο χρήμα με την κατασκευή ραπτομηχανών ένας άλλος Εβραίος στη Γαλλία, ο Ισαάκ Σίγκερ. Μαθαίνει τη δουλειά ο δικός σου, επιστρέφει στο χωριό του στη Γερμανία και στήνει σε στάβλο ένα εργοστάσιο, παιδί πράμα ακόμα, κι αρχίζει να φτιάχνει ραπτομηχανές.

Το εργοστάσιο στη συνέχεια αρχίζει να παράγει ποδήλατα. Έγινε ο κορυφαίος στον κόσμο στις πωλήσεις. Πρώτο του δίκυκλο το 1886, το 1887 παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο τρίκυκλο ποδήλατο. Και το 1898, το πρώτο αυτοκίνητο Opel. Όχι ακριβώς αυτός, αλλά η εταιρεία του, η Adam Opel, ο ίδιος είχε πεθάνει τρία χρόνια νωρίτερα. Συγκεκριμένα το 1895, σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τι μαλακία είναι αυτή!…» έλεγε ο κόσμος στη Γερμανία όταν εμφανίστηκαν στους δρόμους τα πρώτα ποδήλατα Opel. Οι δε ραφτάδες πλάκωσαν στα μπινελίκια τον Αδάμ όταν παρήγαγε ραπτομηχανές διότι φοβόντουσαν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Κι όταν η Opel έβγαλε τα αυτοκίνητα, ενοχλούνταν απ’ αυτά οι Γερμανοί διότι στους δρόμους, τότε, κυκλοφορούσαν περισσότερο με τα πόδια παρά με τα ποδήλατα.
Τον διάολο μέσα της είχε και η γυναίκα του Αδάμ, γέννημα πιο μυστήριο τρένο της μυθικής Εύας, στο όνομα Σοφία-Μαίρη, μια πλούσια, με την προίκα της οποίας έστησε την εταιρεία ο σύζυγος. Μετά τον θάνατο του Άνταμ, η μάνα στρίμωξε στη δουλειά και τα 5 παιδιά της. 

Για την Ιστορία: Το 1929 η οικογένεια Opel παραχώρησε το 80% του εργοστασίου στην Τζένεραλ Μότορς, έναντι 66 εκατ. δολαρίων.

……………………………………………………….

Η καψούρα του θεού Ποσειδώνα για τη νόμιμη γκόμενα, διάβασε apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης