Με άνοδο 3% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει και σε νέα υψηλά 13 μονάδων συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 13,39%.

Το «στοίχημα» της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με βασικό μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης έχει αρχίσει να «παίζεται» στον κατασκευαστικό κλάδο στον οποίο γίνονται μεγάλες αλλαγές, καθώς εκτιμάται ότι θα λάβει μεγάλη ώθηση από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά παρακολουθεί και την έντονη δραστηριοποίηση και τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας στα εν λόγω χαρτοφυλάκια.

Οι τράπεζες προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από ενέργειες. Η Alpha Bank προχωράει για την τιτλοποίηση του Galaxy, αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων. Η Εθνική Τράπεζα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, ενώ η Eurobank προγραμματίζει νέα τιτλοποίηση NPEs συνολικού ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 849,81 μονάδες, έναντι 825,02 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 3%. Από τις αρχές Μαρτίου σημειώνει κέρδη 7,25%, ενώ από τις αρχές του 2021 καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 5,05%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεχνικά, τα επίπεδα των 860 και υψηλότερα των 880 μονάδων αποτελούν αντιστάσεις στην ανοδική πορεία του βασικού χρηματιστηριακού δείκτης ενώ στηρίξεις υπάρχουν στις 840 και χαμηλότερα στις 820 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,09%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 1,88%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 3,25%, από τις αρχές Μαρτίου καταγράφει κέρδη 11,44%, ενώ από τις αρχές του νέου έτους σημειώνει άνοδο 4,52%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 449,834 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,967 εκατ. ευρώ, από 69,074 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,383 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 56,866 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 3 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης