Με απώλειες 1,49% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα, καθώς η ισχυρή πτώση της Παρασκευής ανέτρεψε την ανοδική κίνηση της αγοράς, υποχωρώντας από τα υψηλά επταμήνου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θετική δυναμική της κερδοφορίας, ιδίως για τις τράπεζες, θα υποστηρίξει την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Οι επιδόσεις των ελληνικών μετοχών αυτό το έτος ήταν καλύτερες από άλλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές, και υποστηρίζονται από μια πολύ ισχυρή θετική αναθεώρηση κερδών για το 2022.

Τα μεγάλα discounts των ελληνικών μετοχών παραμένουν. Σε σχέση με την Ευρώπη, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts: 38% σε όρους P/E και 34% σε όρους μερισματικής απόδοσης.

Ανεβαίνει ανάμεσα στις επιλογές της BofA το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου δηλώνουν bullish απέναντι στις αγορές της κατηγορίας EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική) για το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετική για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2023 εμφανίζεται η Goldman Sachs καθώς τοποθετεί την ελληνική αγορά στους επτά δείκτες από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών οι οποίοι θα σημειώσουν διψήφιες θετικές αποδόσεις το νέο έτος και υψηλότερες σε σχέση με αυτές του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 αλλά και του S&P 500.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 903,97 μονάδες, έναντι 917,64 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 1,49%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 1,19%.

Τεχνικά, η διάσπαση της αντίστασης των 920 μονάδων δεν επιτεύχθηκε, “γυρίζοντας” την αγορά στην ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων, ενώ χαμηλότερα στηρίξεις υπάρχουν στις 880 και χαμηλότερα στα επίπεδα των 860 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 1,50%, ενώ από τις αρχές του 2022 καταγράφει κέρδη 2,38%.

Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,86%% και από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 7,78%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,09%, ενώ από τις αρχές του έτους ενισχύεται σε ποσοστό 11,42%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 576,650 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115,33 εκατ. ευρώ, από 52,089 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 992 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 64,269 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 1,823 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης