Μπορεί το ΧΑ να διέκοψε το 7ήμερο πτωτικό σερί, αλλά δεν κατάφερε να πείσει ότι μπορεί να κινηθεί με αποφασιστικότητα σε επίπεδα πολύ πάνω από τις 600 μονάδες. Από τη μία οι χαμηλοί, παραδοσιακά, συναλλακτικοί ρυθμοί και από την άλλη το πολύπλοκο διεθνές κλίμα, δημιουργήθηκε στην ελληνική αγορά ένα μείγμα συγκράτησης της ανάληψης ρίσκου και την ώθησής της σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν υποστηρικτικό, όμως ουδείς μπορεί να παραβλέψει τις ανησυχίες και τις πιθανότητες τερματισμού της δεκαετούς bull market που έφερε εντυπωσιακά κέρδη στους επενδυτές των αναπτυγμένων αγορών. Σε αυτή τη δεκαετία το ΧΑ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κεφάλαια από την σημαντική ρευστότητα που διοχετεύτηκε στην παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 603,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 597,02 μονάδων (-0,14%) και 603, 84 μον. (+1,01%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 259 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,19%, στις 1.588,44 μονάδες, ενώ στο +1,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 970,12 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,72% στις 416,20 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς μετά τα ιταλικά και τα αμερικάνικα ομόλογα σημείωσαν και τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας το τελευταίο 12μηνο, αφού σήμερα η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται κοντά στο 4,4% έχοντας αυξηθεί κατά 29 μονάδες βάσης το τελευταίο 12μηνο, ενώ το spread έναντι των γερμανικών φτάνει τις 415 μ.β.

Έχοντας πλέον μία ακόμη συνεδρίαση για τη λήξη του έτους, το ΧΑ κλείνει το δωδεκάμηνο με απώλειες της τάξεως του 25%, δηλαδή το ένα τέταρτο της αξίας του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει τις μισές του μονάδες.
Έτσι, το 2018 αφήνει μια πικρή γεύση σε όσους ξένους πόνταραν σε μια θετική έξοδο της χώρας από την περίοδο της αυστηρούς εποπτείας, με τις επιφυλάξεις να εντείνονται καθώς εισερχόμαστε στο εκλογικό έτος του 2019.

Η Eurobank σημείωσε άλμα 9,21%, το οποίο διαμορφώθηκε κυρίως στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ενώ η Εθνική έκλεισε στο +5,12% και η Βιοχαλκο στο +4,92%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, Coca Cola, Grivalia και Λάμδα, με την Aegean να είναι στο +1,11%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 3,19%, η Jumbo έχασε 2,03%, με τις Σαράντη, ΟΤΕ και Τιτάν να ολοκληρώνουν με πτώση που ξεπέρασε το 1%.

Πτώση 0,41% σημείωσε η Μυτιληναίος, με τις Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank να κλείνουν χωρίς μεταβολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης