Προς τέταρτο διαδοχικό ρεκόρ οδεύουν οι Dow Jones και S&P 500 στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών, ενώ αναμένουν και τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα.

Οι επενδυτές την τρέχουσα εβδομάδα έχουν δείξει ισχυρές διαθέσεις να οδηγήσουν την αμερικανική αγορά μετοχών υψηλότερα, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα τρία διαδοχικά ρεκόρ σε κλείσιμο που πέτυχαν τις προηγούμενες ημέρες ο δείκτης των blue chips και ο S&P 500, με την επενδυτική όρεξη να τροφοδοτούν η σταθεροποίηση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κυρίως την ταχεία επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, προκειμένου να διαβλέψουν τις πιθανές επιπτώσεις της στην παγκόσμια ανάπτυξη και στην επανέναρξη λειτουργίας των οικονομιών.

Κι αυτό γιατί η προσπάθεια της Κίνας να κρατήσει υπό έλεγχο τις νέες εξάρσεις κρουσμάτων, έχουν εγείρει φόβους ότι ενδεχομένως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων, που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική της ανάκαμψη αλλά και να επηρεάσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ήδη, η Κίνα προέβει στην αναστολή λειτουργίας του τερματικού σταθμού Meishan στο λιμάνι Ningbo-Zhoushan, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου από πλευράς όγκου, ο οποίος εξυπηρετεί τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχίες που εγείρονται και για άλλες οικονομίες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει σε πολλές χώρες.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 80 μονάδες πλησιάζοντας στις 35.600, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,14% στα επίπεδα των 4.460 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει οριακές διακυμάνσεις στις 14.820 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται οι Walt Disney (+3,83%) και Salesforce (+1,03%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Caterpillar και Intel (-0,53% εκάστη).

Στην άνοδο της Walt Disney συμβάλλουν τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, ενώ απώλειες άνω του 1,5% σημειώνει ο τίτλος της Airbnb, που ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της τετραπλασιάστηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στο μεταξύ, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Pfizer (+1,59) και Moderna (+1,87%) στον απόηχο της έγκρισης που έδωσε εχθές ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για χορήγηση τρίτη δόση των εμβολίων τους κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους με εξασθενιμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, η μετοχή της ContextLogic βυθίζεται 25%, αφού η μητρική εταιρεία της ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου Wish ανέφερε επιβράδυνση της ζήτησης για τα προϊόντα της, λιγότερη δραστηριότητα στην πλατφόρμα της και υψηλότερα από τα αναμενόμενα κόστη.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 10,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι προβλέψεων για 9,3%, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του Ιουνίου. Σε μηνιαία βάση (σε σχέση με τον Ιούνιο) οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν μόλις 0,3%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,6%.

Όσον αφορά τις τιμές εξαγωγών, αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 17,2% σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για 15,9%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση κυμάνθηκε στο 1,3% έναντι προβλέψεων για 0,8%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης