Ανοδικά κινούνται οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη με τους Dow Jones και S&P 500 να “βλέπουν” νέα ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών για 5,3%.

Ειδικότερα, σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 0,5%. Μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές στα πεδία των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια και στο 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση σε μηνιαία βάση 0,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε σειρά κλάδων, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να χτίσουν εκ νέου τα αποθέματά τους και να υπερκεράσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία της Covid-19.

Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις πιέσεις στις τιμές ώστε να αποφασίσει πότε θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει από την αρχή της πανδημίας, αλλά και πότε θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα σχεδόν μηδενικά -σήμερα- επιτόκιά της.

Στο μεταξύ, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νωρίς σήμερα το πρωί ένα σχέδιο δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν με 50 ψήφους έναντι 49, καθώς οι γερουσιαστές ψήφισαν με βάση τις κομματικές γραμμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε έπειτα από συζήτηση 14-1/2 ωρών, η οποία άρχισε αμέσως αφού η Γερουσία ψήφισε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο 1 τρισεκ. δολαρίων για τις υποδομές με 69 ψήφους έναντι 30, το οποίο αποτελούσε δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από την κρίση του κορονοϊού.

Επιπλέον, την Τετάρτη η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ προσθέτει 1 μονάδα βάσης στο 1,35%.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 160 μονάδες κινούμενος στα επίπεδα των 35.400,  ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,23% πάνω από τις 4.440 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,07% αγγίζοντας τις 14.800 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, οι 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι δύο με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται η Caterpillar με άνοδο 2,38%, η Walmart που προσθέτει 1,57% και η Home Depot με κέρδη 1,45%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Visa Inc (-0,5%).

Στα εταιρικά νέα, η Coinbase, στην πρώτη της έκθεση ως δημόσια εταιρεία, ανακοίνωσε πωλήσεις και κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ωστόσο βλέπει ήπια προοπτική για το γ’ τρίμηνο. Η μετοχή της προσθέτει άνω του 5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης