Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τους S&P 500 και Nasdaq να διερύνουν τα χθεσινά ρεκόρ τους, με “καύσιμο” τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλά και τη συμφωνία για το επενδυτικό πακέτο του Μπάιντεν σε έργα υποδομής.

Ειδικότερα, περαιτέρω άνοδο ανακοινώθηκε ότι κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Μάιο στις ΗΠΑ, που αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 2008, υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για αγαθά και υπηρεσίες το καλοκαίρι καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, ενισχύθηκε κατά 0,4% το Μάιο, καταγράφοντας αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα των Dow Jones και The Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση 0,5%.

Την αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας τροφοδότησαν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία “έτρεξε” με ετήσιο ρυθμό 6,4%.

Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών έδειξαν αύξηση 2,3% τον Μάιο μετά την πτώση του Απριλίου κατά 1,3%. Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,8% στα 88,1 δισ. δολάρια τον Μάιο σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Πρόσθετη ώθηση στους δείκτες να κινηθούν σε νέα υψηλά δίνει και η θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις του προέδρου Μπάιντεν με γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα για το πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών, ύψους άνω των 500 δισ. δολαρίων.

«Έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Μπάιντεν χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση του με τους γερουσιαστές. Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών στο πακέτο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 150 μονάδες ή 0,43% πέριξ των 34.340 μονάδων, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2% κοντά στις 4.270 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχει κέρδη 0,2% στα επίπεδα των 14.400 μονάδων.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 οδεύει προς το καλύτερο 5νθήμερό του από τον Απρίλιο.

Στις επιμέρους μετοχές ράλι καταγράφει η Nike που ενισχύεται κατά 19,69 δολάρια ή 14,7%, ενώ η μετοχή της American Express προσθέτει 0,93 δολάρια (+0,6%). Άνοδο σημειώνουν επίσης οι Walmart (+0,40%) και Chevron (+0,56%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης