Επιμέλεια: Μιχάλης Παπανίδης

Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων που έφθανε στα όρια του «sell off».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά κατέγραφε μεγάλες απώλειες έως και 4,11%, υποχωρώντας έως και τις 653,14 μονάδες, για να βελτιωθεί στη συνέχεια η εικόνα της.
Η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ -εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη, προειδοποιεί η Goldman Sachs
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12.40 διαμορφώνεται στις 663,40 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,61%, ενώ μία ώρα αργότερα κατρακύλησε στις 658,77, καταγράφοντας απώλειες 3,29%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 39,89 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση 2,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,68%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αρνητικά στοιχεία των τραπεζών, σύμφωνα με την Goldman Sachs

Επαφές στην Αθήνα είχε η Goldman Sachs με τραπεζικά στελέχη καθώς και υπευθύνους χάραξης πολιτικής στις 27-28 Σεπτεμβρίου, με τις τράπεζες -όπως σημειώνει- να αναφέρονται στα σχέδιά τους για μείωση των NPEs στο 15-25% μέχρι το 2021 (από 48% το β’ τρίμηνο του 2018).

Στα αρνητικά ωστόσο σημειώνει ότι η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ -εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη.

Ειδικότερα:

1. Μακροοικονομικά: Η ανάκαμψη έχει μόλις ξεκινήσει (το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2% εφέτος, για πρώτη φορά από το 2008), ωστόσο αυτή η δυναμική εξακολουθεί να υπολείπεται αυτής που σημειώθηκε σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Ισπανία).

2. NPEs: Όσο φιλόδοξοι κι αν είναι οι στόχοι για τη μείωση των NPEs, τα NPEs αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα (και σε πολύ υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας) για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι τράπεζες αναμένεται με δυσκολία να δημιουργήσουν κεφάλαια οργανικά, καθώς τοποθετούν όλα τα προ προβλέψεων έσοδα (PPI) στο χτίσιμο προβλέψεων, ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα κάλυψης στα δάνεια κοντά σε αυτά που ζητεί η αγορά. Επίσης, υπάρχει περιορισμένη ικανότητα επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs δεδομένων:

1) του κανονισμού για τον αναβαλλόμενο φόρο
2) της δυνατότητας απορρόφησης στην αγορά NPEs και
3) των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2018 εμφάνισαν defaults που υπερβαίνουν τις ρυθμίσεις, λόγω:
 
1) του σημαντικού αριθμού των re-defaults μετά το τέλος της περιόδου χάριτος λόγω μη βιώσιμων όρων αναδιάρθρωσης και
2) των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες ρυθμίσεις μετά την εισαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Επιπλέον, ορισμένοι «παίκτες» παραδέχονται επιλεκτικές κινήσεις στα χαρτοφυλάκια που πωλούνται στις πρώτες συμφωνίες του τραπεζικού κλάδου, υποδηλώνοντας πως οι μελλοντικές συμφωνίες μπορεί να γίνουν με χαμηλότερες τιμές.

3. Οι συζητήσεις με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) για τις ελάχιστες απαιτήσεις σε ίδια κεφάλαια για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) δεν έχουν αρχίσει και οι τράπεζες δεν περιμένουν να ξεκινήσουν αν η χώρα δεν αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

4. Καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ): Οι τόκοι από τα NPEs αντιστοιχούν από περίπου 25% (Εθνική Τράπεζα) έως περίπου 45% των καθαρών εσόδων από τόκους (Τράπεζα Πειραιώς), λόγω των υψηλών δεικτών NPEs στον κλάδο.

Αν και αυτοί συμμορφώνονται με το IFRS9, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ως χαμηλότερη ποιότητα, δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με τη μελλοντική ανάκαμψή τους.

5. Καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (ΝΙΜ): Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια αναμένεται να συρρικνωθούν, καθώς, παρά την έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού (σε μια κατά τα άλλα ολιγοπωλιακή αγορά), η συνεχιζόμενη απομόχλευση των ισολογισμών σε συνδυασμό με την έλλειψη ευκαιριών ποιοτικού δανεισμού και τους περιορισμούς στα ελληνικά κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, αναμένεται να ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στην τιμολόγηση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Fourlis (+0,77% στα 5,260 ευρώ) και της Coca Cola HBC (+0,55% στα 29,300 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (-26,16% στα 1,211 ευρώ), της Eurobank (-10,72% στα 0,5620 ευρώ), της Εθνικής (-6,27% στα 1,570 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,09% στα 1,2810 ευρώ) και της Alpha Bank (-5,16% στα 1,1570 ευρώ).

Ο Χρ. Μεγάλου στο Reuters

Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις αγορές προκειμένου να εντοπίσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση χρέους στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων της, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

«Η Τράπεζα Πειραιώς εκτελεί το σχέδιο ενίσχυσης των κεφαλαίων της, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί στις αγορές από τα μέσα του 2018», δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

«Η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και παρακολουθεί τις αγορές προκειμένου να εντοπίσει το παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση που δεν θα απομειώνει την αξία των μετοχών (non-dilutive capital instrument) που περιλαμβάνεται στο σχέδιο» πρόσθεσε ο CEO της τράπεζας.

Η αναλυτική εικόνα του ταμπλό

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Τροφίμων (+0,54%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-7,90%) και των Τηλεπικοινωνιών (-2,75%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank, με 8.969.906 και 6.540.164 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 7,567 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 6,058 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, 61 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Lavipharm +19,85% και Κυριακούλης +19,80%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Πειραιώς -26,16% και Attica Bank -15,87%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης