Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση ώθησαν υψηλότερα το δολάριο, έναντι του ευρώ.

Οι επενδυτές, ακόμη, έστρεψαν το βλέμμα τους στις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αφομοιώνοντας μια σειρά από μάκρο και επιχειρηματικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,59%, με τον κλάδο των ΜΜΕ να γνωρίζει τις καλύτερες επιδόσεις και τη μετοχή της Pearson να σημειώνει “άλμα” 7,6%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Stoxx 600 κέρδισε 0,6% και πρόκειται για την έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, ήτοι το μεγαλύτερο σερί ανοδικών εβδομάδων από τον Μάρτιο του 2015.

Στα υπόλοιπα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Ferrari έφτασε σε ιστορικά υψηλά, αφού σημείωσε ράλι 7,7%, έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η ημέρα δεν ήταν ευνοϊκή για τις γαλλικές τράπεζες, καθώς η μετοχή της Societe Generale διαμορφώθηκε στον “πάτο” του πανευρωπαϊκού δείκτη, χάνοντας 5%, έπειτα από τα αποθαρρυντικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2018.

Παράλληλα, η μετοχή της BNP Paribas υποχώρησε κατά 1%, ύστερα από την πτώση 17% στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, η αγορά έκανε focus στη δεύτερη ημέρα συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, να αναφέρει ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα.

Στα μάκρο της ημέρας, χαμηλότερα των προβλέψεων οικονομολόγων ήταν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Μαρτίου στην Ευρωζώνη, αλλά και για τον PMI υπηρεσιών του Απριλίου.

Στην Ισπανία ο PMI υπηρεσιών επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, ενώ υποτονικά ήταν και τα στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά στις επιδόσεις των μεγαλύτερων δυτικών χρηματιστηρίων, με κέρδη 0,86% έκλεισε ο βρετανικός FTSE 100, ενώ άνοδο 0,26% σημείωσε ο γαλλικός CAC 40 και 1,04% κέρδισε ο γερμανικός DAX.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε 1,11% υψηλότερα, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,60% και ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%.

Υποστηρικτικά για το επενδυτικό κλίμα λειτούργησαν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, το οποίο υποχώρησε στο 3,9% τον Απρίλιο, πέφτοντας κάτω από το 4% για πρώτη φορά από το 2000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης