Πιέσεις υφίστανται οι δείκτες της Wall Street και στη δεύτερη συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς η άνοδος του δολαρίου αυξάνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις στην εταιρική κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας σε πολλές πόλεις της Κίνας αλλά και του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται πλέον οριακά κατά 8,74 μονάδες ή 0,03% και κινείται στις 31.182,58 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,33% στις 3.841,77 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,61% στις 11.303,13 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο Dow Jones έχασε σχεδόν 165 μονάδες ή 0,5%, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,2% και ο τεχνολογικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,3%, καθώς η επιβολή νέων αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αρκετές πόλεις της Κίνας ήγειρε φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς ανησυχούν για την εξέλιξη των εταιρικών κερδών εν μέσω των ενδείξεων επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, που υποδηλώνει συνέχιση της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από την πλευρά των τραπεζών.

Στις ανησυχίες αυτές ήρθε να προστεθεί σήμερα και η άνοδος που σημείωσε νωρίτερα το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,2%, αγγίζοντας νέο υψηλό πολλών δεκαετιών, ενώ από την αρχή του έτους σημειώνει διψήφια άνοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης