Ισχυρές απώλειες σημείωσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω του παγκόσμιου sell-off, με τις μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας, του τεχνολογικού και μεταλλευτικού κλάδου να ηγούνται των απωλειών.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,46%, ενώ ο Euro Stoxx 50 κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,66%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax έκλεισε με απώλειες 2,21%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,27% και ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 2,11%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 1,71%, ο ισπανικός IBEX σημείωσε απώλειες 1,05% και ο πορτογαλικός PSI έχασε 2,19%.

Σημειώνεται ότι η επενδυτική διάθεση δέχτηκε πλήγμα αυτή την εβδομάδα από την έκθεση του ΔΝΤ όπου υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία για φέτος και του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ με αφορμή τους δημοσιονομικούς στόχους της πρώτης στον προϋπολογισμό του 2019 γεννούν φόβους για νέα κρίση στην ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria διαβεβαίωσε πρόσφατα τις αγορές ότι η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ηρεμία εάν επιδεινωθεί περαιτέρω το κλίμα.

Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης επανέλαβαν σήμερα ότι δεν θα υπαναχωρήσουν από τα σχέδιά τους για αύξηση των ελλειμμάτων, παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών.

Την αβεβαιότητα στις αγορές τροφοδοτεί και το πρόσφατο ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλά άνω των επτά ετών.
Οι αποδόσεις κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα, με το 10ετές να διαμορφώνεται στο 3,215% έχοντας σκαρφαλώσει χθες πάνω από το 3,25%.

Στα εταιρικά νέα, οι μετοχές της εταιρείας πολυτελών ειδών LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton σημειώνουν βουτιά 7,4% μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών για το γ΄ τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 11,38 δισ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 11,56 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης