Βουτιά σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά το χθεσινό sell-off στη Wall Street με φόντο τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε βουτιά 3,5% την Πέμπτη, γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε σε ποσοστό 2,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιέσεις εντάθηκαν όταν η απόδοση στο 10ετές κινήθηκε πάνω και από το 1,5%, σημειώνοντας νέα υψηλά έτους. Μόλις πριν από δύο μήνες ήταν στο 0,92%. Η συνεχής άνοδος των αποδόσεων έχει προκαλέσει συναγερμό στη Wall Street ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται από εδώ και πέρα δυσκολεύοντας την οικονομική ανάκαμψη.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημειώνει βουτιά 4% στις 28.966,01 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 3,3%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κατρακυλά 3%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 χάνει 2%. Οι δείκτες υποχωρούν επίσης σε Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ινδονησία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Αυτό έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια τους για να συγκρατήσουν τις τιμές. Ταυτόχρονα, η άνοδος των αποδόσεων μπορεί να κάνει τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές σε σύγκριση με τα ομόλογα για κάποιους επενδυτές, οδηγώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεση του στο Κογκρέσο αυτό την εβδομάδα προσπάθησε πάντως να καθησυχάσει τους επενδυτές, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πολιτική της, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης