Με αρνητικό πρόσημο κινούνται την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τις άγριες διακυμάνσεις της Δευτέρας – όταν ο Nasdaq κατάφερε να καλύψει συνολικές απώλειες 2,7% για να κλείσει με θετικό πρόσημο – με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί λίγο πριν την ομιλία του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο. 

Η χθεσινή επιστροφή του Nasdaq από το -2,7% ήταν η ισχυρότερη αντίδραση του τεχνολογικού δείκτη από το Φεβρουάριο του 2020. Ο βιομηχανικός Dow Jones στο μεταξύ κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του που ξεπέρασαν τις 500 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι η νευρικότητα στην αγορά θα συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το πόσο γρήγορα θα κινηθεί φέτος η Fed για τη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν σήμερα οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας για την τοποθέτηση του για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας. Ο επικεφαλής της Fed δεν αναμένεται πάντως να αναφέρει έναν συγκεκριμένο αριθμό για τις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αφήνοντας όλες τις επιλογές στο τραπέζι.

Οι αναλυτές πάντως αρχίζουν και βλέπουν τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αντί για τρεις που εκτιμούσαν προηγουμένως, καθώς το ράλι του πληθωρισμού δεν δείχνει να χάνει την ορμή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιανουαρίου του 2020. Από την αρχή του έτους η απόδοση του 10ετο’υς έχει κερδίσει συνολικά 28 μονάδες βάσης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 281,86 μονάδες ή -0,78% στις 35.787,01 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 29,81 μονάδες ή -0,64% στις 4.640,48 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 53,80 μονάδες ή -0,39% στις 14.887,59 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις πέντε κινούνται με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Dow με κέρδη 0,69 δολ. ή σε ποσοστό 1,18% στα 59,09 δολ. και ακολουθούν Boeing στα 210,09 δολ. με κέρδη 0,37% και Salesforce.com στα 229,83 δολ. με οριακά κέρδη 0,09%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι IBM (-4,23%), Procter & Gamble (-1,70%) και Travelers (-1,65%).  

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Fed Bank of Kansas City, Esther George δήλωσε ότι η ίδια είναι υπέρ της μείωσης του ισολογισμού της Fed που φτάνει πλέον τα $8,77 τρισ. νωρίς κατά την διάρκεια της διαδικασίας για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Raphael Bostic, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ενδεχομένως να πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμα και από τον Μάρτιο και να ξεκινήσουν να μειώνουν τον ισολογισμό της Fed “σχετικά σύντομα”  μετά την αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Τέλος, η  Loretta Mester, επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Cleveland, δήλωσε σήμερα ότι βλέπει τρεις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων το 2022, με έναρξη από τον  Μάρτιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης