Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν την Πέμπτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τον στόχο για τις αγορές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων κατά επιπλέον £100 δισ. ($125 δισ.), διαμορφώνοντας το συνολικό απόθεµα των αγορών περιουσιακών στοιχεία στα £745 δισ. όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και ορισμένοι αναλυτές είχαν αναφέρει ότι υπήρχε το περιθώριο για μία πιο επιθετική κίνηση. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι οι αγορές θα ολοκληρωθούν γύρω στις αρχές του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,1%.

Σε αυτό το κλίμα, ο Euro Stoxx 600 υποχωρεί 0,96% στις 362,66 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο καθώς και τον κλάδο πρώτων υλών να καταγράφουν πτώση 1,5% και αν ηγούνται των απωλειών.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 1,01%, ο βρετανικός FTSE 100 επίσης καταγράφει πτώση 0,75% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,14%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,51% ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,77%.

Νωρίτερα, οι ευρωαγορές πήραν μια μικρή ώθηση όταν ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, Wu Zunyou, δήλωσε ότι η αναζωπύρωση του κορονοϊού που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες στο Πεκίνο τέθηκε υπό έλεγχο.

Εξάπλωση του κορονοϊού ωστόσο παρατηρείται και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νοσηλείες στο Τέξας σημείωσαν άλμα 11% μέσα σε μία μόνο ημέρα την Τετάρτη. Μια νέα έρευνα προβλέπει μεταξύ άλλων πως μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να πεθάνουν εξαιτίας του κορονοϊού περισσότεροι από 200.000 Αμερικανοί.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ πρόσφατα προειδοποίησε για τον κίνδυνο η αμερικανική οικονομία να υποστεί μακροχρόνια ζημία από την κρίση, τονίζοντας ότι “μέχρι οι πολίτες να αισθανθούν σίγουροι ότι η ασθένεια έχει περιοριστεί, η πλήρης ανάκαμψης της οικονομίας δεν είναι πολύ πιθανή”.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard σημειώνει ”βουτιά” περίπου 55% αφού καθυστέρησε και πάλι τη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης για το 2019.

Παράλληλα, η μετοχή της ισπανο-γερμανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Siemens Gamesa σημειώνει πτώση 6,9% μετά την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Markus Tacke.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης