Με αρνητικό πρόσημο ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο κλίμα ανησυχίας που έχουν διαμορφώσει οι αποκαλύψεις ότι η Archegos Capital Management LLC – ο φορέας διαχείρισης της οικογενειακής περιουσίας του επενδυτή Bill Hwang – ήταν πίσω από τις μαζικές πωλήσεις πακέτων μετοχών αξίας πάνω από 20 δισ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, η Archegos Capital Management δεν κατάφερε να καλύψει τα περιθώρια εγγύησης (margin calls) αναγκάζοντας μεγάλες τράπεζες όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs Group και η Deutsche Bank AG να πουλήσουν μεγάλα πακέτα μετοχών, στο πλαίσιο της ρευστοποίησης των θέσεων της Archegos. Σύμφωνα με κάποια πρακτορεία, οι ρευστοποιήσεις την προηγούμενη Παρασκευή πλησίασαν τα 30 δισ. δολ. προκαλώντας παγκόσμιους κλυδωνισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαζικές πωλήσεις οδήγησαν σε βαριές απώλειες συγκεκριμένους τίτλους, με τους αμερικανικούς κολοσσούς Discovery και ViacomCBS να χάνουν 27% την Παρασκευή. Οι μετοχές συνεχίζουν με μεγάλες απώλειες και σήμερα, στο -3% και -5% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μεγάλες τράπεζες να συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα την έξοδο τους από θέσεις της Archegos Capital Management, προχωρώντας σε νέες πωλήσεις πακέτων μετοχών.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 49,30 μονάδες ή -0,15% στις 33.029,61 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 9,35 μονάδες ή -0,24% στις 3.965,66 μονάδες, ενώ ο Nasdaq χάνει 30,33 μονάδες ή -0,20% στις 13.112,16 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με κέρδη 7,53 δολ. ή σε ποσοστό 3,08% στα 252,40 δολ. και ακολουθούν η Dow στα 64,92 δολ. με άνοδο 1,45% και η Walgreens Boots Alliance στα 52,77 δολ. με άνοδο 1,42%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Goldman Sachs Group (-1,95%), η JPMorgan Chase (-1,76%) και η Intel (-1,39%).

Την υπόθεση της Archegos Capital Management συντηρούν στο προσκήνιο και οι προειδοποιήσεις τραπεζών με παγκόσμιες δραστηριότητες, όπως η Nomura Holdings και η Credit Suisse, για μεγάλες ζημιές στα αποτελέσματα τους.

Ειδικότερα, η Nomura Holdings έκανε σήμερα λόγο για πιθανές ζημιές 2 δισ. δολαρίων στην αμερικανική θυγατρική της, στέλνοντας τη μετοχή της στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας στο -15%.

Στην ανακοίνωση της η Nomura ανέφερε ότι το πλήγμα των 2 δισ. δολαρίων προέκυψε από συναλλαγές με έναν Αμερικανό πελάτη.

Παράλληλα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υποστούν και τα δικά της αποτελέσματα α΄ τριμήνου, καθώς η τράπεζα άρχισε να αποχωρεί από θέσεις, αφότου η Archegos αθέτησε τα margin calls.

“Αν και αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να ποσοτικοποιηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που προκύπτει από αυτή την έξοδο, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό και ουσιαστικό για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου”, τόνισε η τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης